Главният прокурор се оплака на Европа от натиск у нас. В писмо от 32 страници, пратено на 21 декември, Иван Гешев твърди, че е атакувана както прокуратурата, така и лично той.

Писмото е изпратено до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисари, посолства. В него Гешев прави няколко твърдения: 

- че има натиск върху прокуратурата,

- че е обект на атака от изпълнителната власт,

- споменава имената на премиера Кирил Петков и правосъдния министър Надежда Йорданова.

„Прокуратурата е наясно, че са необходими законодателни промени за постигане на напредък в утвърждаването на върховенството закона. Чрез институционален натиск, включително и чрез персонални атаки срещу магистрати и членове на техните семейства обаче не би могъл да бъде постигнат такъв положителен резултат, а напротив“, пише в писмото.

Прокуратурата твърди още, че е атакувана и от хора, спрямо които е предприела действия – бизнесмени и депутати.

„Засегнати от действията на прокуратурата политически заинтересовани лица – обвиняеми и подсъдими направиха опити в нарушение на закона да защитят свои лични интереси, засегнати от правосъдието. Те насочваха нагнетената срещу изпълнителната власт гражданска енергия срещу ПРБ и главния прокурор за да осуетят разследвания“, пише още в писмото.

Документът е разпространен от Движение „Ние идваме“. Адв. Николай Хаджигенов коментира, че неговото име също се споменава в писмото.

От прокуратурата потвърдиха за bTV, че писмото е автентично. Обявиха, че няма да коментират, но че написаното е само факти. Коментар обаче дойде от Министерството на правосъдието.

„Моето поведение и това на управляващата коалиция, с което настояваме главният прокурор да носи отговорност за изпълнението на закона – не е политически натиск, а изпълнение на задълженията ни“, каза ресорният министър Надежда Йорданова.

Останалите засегнати лица в документа все още не са направили коментар.