Моето поведение и това на управляващата коалиция, с което настояваме главният прокурор да носи отговорност за изпълнението на закона – не е политически натиск. 

Това отговори правосъдният министър Надежда Йорданова във връзка с твърденията, че главният прокурор Иван Гешев е изпратил писмо до председателя на Европейския парламент и председателя на Европейската комисия, в което той говори за натиск от изпълнителната власт върху неговата личност.

Тя уточни, че е запозната с писмото. По думите ѝ отношението на правителството към обвинител №1 е изпълнение на правомощията в съответствие на Конституцията и законите.

Самото писмо беше разпространено от Движение "Ние идваме". От документа става ясно, че той е изпратен до евроинстиуциите на 21 декември 2021 г. и се състои от 32 страници, в които се говори за натиск върху работата на прокуратурата. 

В документа се настоява за оставката на премиера Кирил Петков, чиито изявления са "опит за политическо влияние върху независимостта на съдебната власт".

В подобен тон се споменава и за работата на вътрешния министър Бойко Рашков и правосъдния министър Надежда Йорданова, за които пише, че в прав текст са поискали оставката на главния прокурор.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПИСМОТО:

Становище На Иван Гешев (1) by Daniela Raycheva