Коментар за разпространените записи от Радостин Василев направи и главният прокурор Иван Гешев. Той заяви, че те потвърждават твърдението, че има мащабен заговор срещу съдебната власт, и че става въпрос за опит за овладяване на съдебната власт и на прокуратурата в частност. 

За прекратяването на разследването за чекмеджетата разбрах от медийни публикации, заяви главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БГНЕС.

Вчера стана ясно, че на 10 май т.г. с постановление на прокурор на Софийска градска прокуратура е прекратено досъдебно производство по преписка 10019/2020 г. по описа на СГП. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов не е бил уведомен за прекратяването на производството, допълва БГНЕС.

Информацията за прекратяването бе потвърдена от главния прокурор пред bTV.

„Това, което мога да кажа, е че този случай опровергава политическата опорка и хибридната атака срещу прокуратурата, която не почива на българската Конституция, че българският главен прокурор е всемогъщ, всесилен и неконтролируем. Няма законово задължение да бъда уведомяван при произнасяне на прокурорите. Просто този случай онагледява това, че българският главен прокурор не е всесилен и всемогъщ, допълни Гешев.

Към момента, когато това досъдебно производство е било прекратено, главният прокурор е бил в командировка в САЩ, когато негов заместник на практика е Борислав Сарафов. Пред bTV Сарафов заяви, че не познава наблюдаващия прокурор и няма никакво отношение към производството. 

Сарафов ще е гост в "120 минути" по bTV.