Властта в София застава пред евродепутатите в Брюксел. Утре премиерът Кирил Петков, правосъдният министър Надежда Йорданова и този на културата Атанас Атанасов, както и главният прокурор Иван Гешев са на работно посещение в Европейския парламент.

Депутатите от Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) следят с особено внимание публичните изказвания на министър-председателя за готвените промени в прокуратурата и антикорупционното звено.

Брюксел ще поиска от Кирил Петков писмени уверения, че съдебната реформа в България продължава и няма да бъде ограничена само до персонални промени, както и отговор на въпроса "Има ли намеса в разделението на властите?", научи екипът ни. Сред въпросите е и такъв за двойното гражданство на Петков по време на мандата му като служебен министър на икономиката.

От LIBE посочват, че „с голяма тревога“ са проследили публичните коментари на Петков за предстоящи кадрови промени в прокуратурата и КПКОНПИ. „Искаме писмено уверение, че съдебната реформа в България продължава и няма да се ограничи с персонални промени. В този аспект искаме да разберем Вашата позиция по отношение на продължаващите призиви за оставка на главния прокурор и дали според Вас това не е директно нарушение на принципа на разделение на властите и опит да се влияе политически на независимостта на съдебната система“, пишат евродепутатите.

По отношение на главния прокурор, евродепутатите от LIBE изтъкват, че при визитата си в София не са получили актуална информация за няколко общественозначими теми.

Част от въпросите към Иван Гешев ще са свързани с разследваният за т.нар. „Барселонагейт“, както и за т.нар. златни кюлчета - и за двете се твърди, че са с участието на бившия премиер Бойко Борисов. Сред темите е и разследването по аферата "Хемус" и взаимните обвинения между МВР и прокуратурата по случая.

Във фокуса на евродепутатите са и свободата на медиите и действията срещу насилието над журналисти.

Евродепутатите искат да знаят още имат ли основание медийните публикации у нас за нежелание на прокуратурата да разследва данните за корупция на най-високо равнище при строителството на автомагистрали. Поставен е и въпросът с фиаското при първоначалната номинация на български делегирани прокурори за Европейската прокуратура – от 10 номинирани, 7 бяха определени като неподходящи.

Министър Йорданова трябва да отговори какво е искала да каже с думите, че прокуратурата може да бъде притисната през бюджета си и как стои това изказване в контекста на разделението на властите. Тя и Петков трябва да отговорят и какви ще са последващите действия след американските санкции по Закона „Магнитски“ и ще има ли разследвания на българска територия.

Министърът на културата ще коментира медийната ситуация у нас, включително по линия на прозрачността на собствеността на средствата за масова информация.

Очаква се да бъдат коментирани теми и по линия на правата на жените, малцинствата и ЛГБТИ хората у нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!