Началникът на щаба на ускорителя на НАТО за нови технологии (DIANA) Мориц Цимерман специално пред bTV за Алианса и борбата с тероризма.

Започнах в НАТО като стажант преди вече 5 години и половина, защото исках да работя по международно сътрудничество. Това за мен е смисъла на организацията, дава ти възможност да направиш нещо в света, да обединиш вече 31 правителства да работят заедно за изграждането на мирно бъдеще за близо 1 милиард граждани.

Звучи интересно това, с което се занимавате в DIANA, но защо решихте да останете в НАТО, вместо да се насочите към големите технологични компании например?

Разбира се, те имат своята привлекателност и там оказваш влияние в сферата си. Но това, което ме убеди да остана в НАТО и да развивам инициативата DIANA, е отново усещането за цел, за призвание и мисия, където даваме добавена стойност на гражданите на България и целия Алианс. И пак, да обединяваме толкова големи и различни правителства да работят съвместно за постигане на консенсус и за справяне с бъдещите предизвикателства пред сигурността ни. Особено сега, ако погледнем обстановката в света, имаме класически, традиционни конфликти, за съжаление все още се наблюдават, но има и нововъзникващи предизвикателства пред сигурността ни, които изискват вниманието на всички ни и сътрудничество, за да се справим с тях в дългосрочен план.

Проявявате интерес към борбата с тероризма. Споделете пример за технически напредък, позволил на НАТО да неутрализира заплаха например?

Неутрализирането на тероризма е крайна цел, трудно е да се постигне, но е цел. Трябва да се отбележи, че НАТО като организация извършва дейности, подпомага развойна дейност и сътрудничество, но много от развитията идват от съюзниците. Бих искал да отбележа един пример, част от програмата на НАТО "Наука за мир и сигурност" – програма, наречена Декстър, която засича експлозиви и оръжия в среда на масов обществен транспорт. 

Имате предвид на гара или летище?

Да, например на летище или жп гара. Обикновено, като отидеш на летище, прекарваш дълго време в проверки за сигурност. Сега се надяваме с постиженията на тази програма да можете просто да преминете през летището, като камери и сензори ще Ви проверяват дали носите взривни устройства или оръжия, като това би спомогнало за много по-лесен поток на хора, но и ще позволи за по-добри проверки за сигурност в масов градски транспорт, например на метростанции, където не може да има такива скенери, защото иначе би отнело твърде дълго време.

Как го постигате? Чрез сензори, инфрачервени камери?

Не съм експерт в конкретната сфера, но става въпрос за съвместяване на технологии на камери и сензори, като постижението тук е да се обединят всички тези технологии и да се изпробват до степен, в която да бъдат безопасни за употреба и да можем да разчитаме на резултатите.

Защо DIANA се нарича така?

DIANA е абревиатура от английски за ускорител на иновациите в отбраната в Северноатлантическото пространство. Диана също така е богинята на лова, а ние с DIANA в определен смисъл преследваме и залавяме следващото голямо постижение, бъдещите дисруптивни технологични решения. Амбицията е да се задвижват технологически промени и да се подпомага развитието на решения, които могат да се справят с предизвикателства пред сигурността и отбраната в сферата на отбраната, предвид естеството на НАТО, но същевременно да се справя с източниците на несигурност в света, като изменението на климата и недостига на храна.

Интересно. Знаете ли, България има огромен водещ ИТ сектор в момента, в развитието на софтуер, иновации. Много български фирми работят с големи международни компании. Какъв е потенциалът на българските иноватори, как бихте ги подтикнали да открият работата ви тук?

Абсолютно прав сте, това е предизвикателството за нас – да привлечем предприемаческия гений от всички съюзници, особено България, и да им дадем видимост в рамките на целия Алианс. С DIANA се стараем да подберем най-добрите от всяка държава и да ги покажем на целия Алианс. В България имаме щастието да си сътрудничим с две институции – Институтът GATE и Институтът по отбрана. Те служат като тестови центрове в България, но и ни позволяват да навлезем в екосистемата, да предоставим възможност на иноваторите, предприемачите в България път за по-нататъшно развитие и разширяване на технологиите, представяйки ги на пазар, по-голям от българския, обхващащ 31 съюзници от двете страни на Атлантическия океан.

Морис, можете да отправите своето послание към българските иноватори, които ни гледат в момента.

С удоволствие! Преди всичко бих искал да им благодаря за интереса към DIANA, който наблюдавахме през последните няколко месеца. Бих им казал да останат амбициозни, да държат очите си отворени за възможности, да разгледат уебсайта ни, където публикуваме обявленията ни и могат да кандидатстват за достъп до финансиране, както и да получат достъп до мрежата и инструментите, които предлагаме на тяхно разположение. Останете амбициозни – продължавайте да рушите статуквото, да ни отправяте предизвикателства, да поставяте под въпрос технологичните граници, да задвижвате промени за цялото общество и да градите заедно с нас безопасно и мирно бъдеще за тези милиард граждани на Алианса.

Кое е най-голямото предизвикателство в момента, в контекста на войната в Украйна и случващото се в Близкия Изток?

Като погледнем от технологична гледна точка, случващото се, особено войната в Украйна, ни показа колко важно е по-бързо да вкарваме в употреба технологичния напредък. Виждаме, че механизмите за доставки и снабдяване, с които разполагаме в Алианса, са твърде тромави, че да отговорят на скоростта на технологични изменения, които наблюдаваме в цивилна среда. Най-голямото предизвикателство пред нас е да се преодолее разликата между цивилната предприемаческа екосистема, която тласка границите на възможното, и отбранителната среда, която наваксва с технологичните промени, задвижвани от цивилния частен сектор.