Тенденцията е цената на горивата да спадне. Това каза в предаването „120 минути“ директорът на Националната агенция за приходите Румен Спецов. Според него причината да не намаляват цените по бензиностанциите е, че доставките са купувани на по-висока цена.

"Трябва да се отчете, че едни доставки са в период от 14-21 дни. Купувани са на по-висока цена, те идват, преработват се, търгуват се между дружества преди да стигнат до краен потребител. Така че, ако един танкер е купуван на определена цена, съвсем нормално е тази цена поне 21 дни да бъде различна от котировката към момента", заяви директорът на НАП.

По думите му държавата трябва да контролира спекулата, която имаше една нощ на изключително повишение на цените по бензиностанциите.

На въпроса защо „Лукойл“ 10 години отчита само загуби, Спецов обясни, че има няколко гледни точки по темата.

„Основният проблем с това неплащане, тези загуби на „Лукойл“ се дължат на един период 2014 – 2015 г. Една от големите суми, заради които те все още плащат и отчитат загуби е една много голяма инвестиция в размер на 1,5 млрд евро за инсталация за преработка на тежки метали, която са изградили 2015 г. Целият този разход, който са направили, все още се използва като т.нар. данъчен щит, тоест всяка една печалба след тази година отива за покриване на тези разходи", отбеляза Спецов.

Той допълни, че и в момента правят в ревизионни производства обследване на данъчни периоди 2014 г. и 2015 г., с което се цели да се провери т.нар. трансферно ценообразуване.

"Това означава формирането на цена между свързани дружества, която при равни други условия между несвързани дружества би била съпоставима. Тоест, ако ние с вас сме в някакъв вид свързаност дали нашите взаимоотношения и цената, която ще постигнем на база на определени критерии ще бъде такава, каквато две други независими една от друга", каза директорът на НАП.

По думите му това са дъщерни дружества под шапката на една голяма компания и се проверяват договореностите, които са постигнали чрез подписване на договори и определяне на цени дали са такива, каквито биха били на пазарни цени.

„За 2014 г. при завършеното производство сме установили, то е излязло с решение, там сме намалили тази данъчна загуба или сме увеличили финансовия резултат с 500 милиона лева. Сега имаме също такова производство и за 2015 г.“, обясни той.

"За да бъдем коректни трябва да кажа, че от миналата година, когато „Лукойл“ решава тотално да преустрои своята търговска дейност и разделянето на търговията от преработката, за 2021 година финансовите резултати са много добри и то положителни. 30 юни е срокът, в който те трябва да подадат декларация по корпоративно облагане, за да видим крайната годишна печалба, но текущите показатели са много добри по отношение на ДДС-то, така че аз съм убеден, че ще декларират добър размер на печалба“, каза още Румен Спецов.

По отношение на частната фирма, която извършва фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, Спецов каза, че тя е от октомври миналата година.

"Тогава е регистрирана и договорът е от 31 декември. Що се касае до данъци, като данъци по корпоративно облагане, това ще стане ясно чак догодина. Към момента те си плащат единствено вноските по ДДС. За разлика от първия случай на „Капитан Андреево“, тук нямаме проблем с касовите апарати", уточни той.

"В първия случай (бел. р. „Златния гьол“), когато НАП инициира проверките, тогава имахме несвързани касови апарати със системата на НАП и в последствие имахме ревизионни производства, които завършиха, и надчетите по тези ревизионни производства са платени, на стойност 7 млн.", допълни Румен Спецов.

Към момента на „Златния гьол“ продължава да работи същата фирма, уточни той.

По отношение на фитосанитарния контрол водещи са от Министерството на земеделието и в случая БАБХ, тъй като договорите са с тях, каза още той.

Според директора на Българската агенция по безопасност на храните на денонощие там минават 250 - 300 камиона. Това е такса разтоварване по 488 лв., около 3 млн. на месец и 35 милиона лева годишно, отделно 5 милиона лева за проби на фитосанитарен контрол.

"Когато говорим за приходи към дадено юридическо лице, нека да визираме тази фирма, която е към момента - това са точните приходи и точният брой камиони, така, че просто ретроспективно назад са същите суми", заяви директорът на НАП.

Относно закона "Магнитски", Спецов заяви, че България има нужда от текстове, които да регламентират какво е поведението на властите спрямо действието на такива списъци.

След една година на поста директор на НАП, Румен Спецов каза, че недосегаеми са сивите пари. Агенцията няма механизми да следи превалутирането, каза още той.

По думите му трите основни нарушения, които НАП хваща, са неиздаване на касови бележки, ДСС и неплащане на социални и здравни осигуровки.

Гледайте целия разговор във видеото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!