Подобно на COVID-19, и коклюшът и ваксината срещу него попаднаха в мащабна дезинформационна кампания. Кой лъже и какви са фактите проверява репортерът и продуцент Росен Цветков в рубриката „Провери фактите“.

Заедно с ръста на заразени с коклюш у нас през последните дни, лавинообразно растат и конспиративните теории за заболяването. Сред тях, че „отново ни пръскат с вируси“ или дори че случващото се е заради пустинния прах от Сахара във въздуха.

Най-много обаче са неверните твърдения, свързани с ваксината срещу коклюш. В социалните мрежи нейната безопасност се поставя под съмнение. Научните данни обаче са категорични - няма място за притеснение.

„Ваксина, за да се пусне в продажба, е минала през серия от изпитвания – първо на лабораторни животни, за да се докаже нейната имуногенност и безопасност. След това на по-малка и по-голяма група много тежки и сериозни изпитвания. Така че това, което стига до продажба, лицензираните ваксини, с които разполагаме, са минали много щателна проверка“, обяснява директорът на НЦЗПБ Ива Христова.

Снимка: bTV

„Ваксините са доказано най-ефективният начин за предпазване от инфекции, който познаваме до момента. Просто това е поредното заболяване, за което има ваксина и е много удобно отново да се говори за ваксини – че не са ефективни, че са опасни, че има чипове“, казва Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините.

Снимка: bTV

„Ваксините за коклюш, които се използват към момента, са ацелуларни, т.е. те дори не съдържат цяла бактериална клетка, а само някои от основните имуногени, основните протеини, срещу които е насочен имунният отговор. Това е щадяща ваксина, понася се много добре, с минимално странични реакции, свързани основно в мястото на прилагане на ваксината“, допълва Ива Христова.

Грег Хъгс и съпругата му от Австралия губят четиримесечния си син Рали, след като той се заразява с коклюш. След смъртта му отправят призив за ваксинация към бъдещите майки.

„Рали беше напълно здраво бебе и както повечето нови родители, ние бяхме изключително щастливи. Коклюшът ни удари изненадващо. Започна със слаба кашлица и бързо прерасна в ужасно заболяване - виждахме сина ни, свързан с множество системи, тръби. Почина от сърдечна недостатъчност. Бих призовал всяка бременна жена да се ваксинира в последния триместър. Доказателството е там - ваксината е сигурна и е ефективна. Не мога да го подчертая достатъчно - това е безопасна ваксина“, казва Грег.

Снимка: bTV

Друго невярно твърдение свързва ваксината срещу коклюш с аутизма. „Няма никаква връзка между ваксиниране за коклюш и евентуално аутизъм или някакви подобни твърдения, никакви литературни данни. Въпросът е проучван. Това е ваксина, която се използва от много години. С много натрупан вече опит с нея и материал. Няма подобни съобщения. Това са лансира и за други ваксини, но се отрече“, коментира Ива Христова.

„Това е много стара теория, че ваксината за дифтерит, тетанус и коклюш е причина за аутизъм. Изследванията, статиите, които са установили тази връзка, са един от най-големите скандали в научните среди, тъй като доказано и със съдебен процес тогавашният учен, който ги беше публикувал, си призна, че са абсолютно измислени данни. Просто е искал да получава финансиране от организации, подкрепящи изследванията в областта на аутизма“, припомня Аспарух Илиев.

Антиваксърски движения вече предизвикаха паника в редица страни в Европа. В Хърватия и Сърбия, например, здравните власти ги посочиха като пречка за справянето с епидемиите. И в причина за засилаване на недоверието към ваксините.

„Неваксинираните разчитат на нивото на защита, което се осигурява от ваксинираните. Но трябва да знаят, че и на ваксинираните не е достатъчно нивото, така че могат да се разболеят и че при неваксинирането е много по-тежко преболедуването. Особено за новородените е изключително важно всички хора, които са в контакт с детето, да бъдат ваксинирани, за да сме сигурни, че тази смъртоносна инфекция няма да стигне до детето“, коментира Ива Христова.

Кормит Авитал от Австралия е бивша антиваксърка. Тя използва социалните мрежи, за да разкаже през какво са преминали тя и детето ѝ след сблъсък с коклюш.

„Беше кошмар. Бях изключително здрава бременна жена. Без проблеми, усложнения. През последните две седмици на бременността ми успях да се заразя с коклюш. Не знам как. Родих, кашлях малко. Предала съм ѝ го... Кашлицата ѝ стана ужасна, като във филм на ужасите - кашляше до посиняване, не можеше да диша, отивахме в болницата. След това беше добре, после пак в болница, не дишаше за 3 минути. Тя беше в четвърта седмица и на всеки час трябваше да стоя тук, да гледам как става синя, да ѝ давам кислород, да я гледам как плаче, как не може да се храни. Тя е единственото и първото ми дете и ако можех да върна времето, бих се ваксинирала“, казва Авитал.