„Моят приоритет е да върна доверието в болница „Лозенец“. Трудно ще се изтрие етикетът правителствена, но тя е достъпна за всички и разполага с отлични специалисти.“

Това каза новият директор на болница „Лозенец“ проф. Радосвет Горнев пред „120 минути“.

Новото ръководство на лечебното заведение не можеше да поеме управлението. Причината бе съдебен иск, който е подал бившият ѝ началник проф. Любомир Спасов. Той беше уволнен от здравния министър Стойчо Кацаров заради съмнение за извършване на незаконни трансплантации и финансови щети за НЗОК. От болницата отричаха да се извършват подобни дейности.

Горнев обясни, че при трансплантациите има сложен процес и не може да се твърди, че участващите специалисти са виновни в нещо. Според него и няма факти, както и обвинения.

"На хората в болницата не може да им се вменява вина, няма категорично становище от нито една институция, нито обвинения", добави той.

Той коментира и медицинския туризъм, като заяви, че той трябва да спре, а в законодателството трябва да има промени. Така той отговори на въпроса защо у нас има чуждестранни граждани, които се трансплантират, а наши отиват с кампании в чужбина.

„Една декларация пред нотариус вероятно може да отвори вратичка и да се получи трансплантационна ситуация между украинец и японец“, изрази предположения проф. Горнев относно съмненията, че чужденци "прескачат" правилото за донорство между роднини.

Той обясни и че е бил в екипа на държавния служител, за който се появиха съмнения, че е "прередил" листата на чакащите. По късно от болницата заявиха, че е бил спешен случай и затова е последвала донорска ситуация.

"Той беше карциномно болен и се нуждаеше от трансплантация. Хирурзите не определят кой да бъде избран за трансплантация, основно правило че приоритизирането на пациентите е недопустимо", коментира Горнев.  

Той сподели и статистика за направените трансплантации в болница „Лозенец“: „276 са трансплантациите в болницата - една белодробна, 101 на черен дроб, 176 на бъбреци, две сърдечни – може да се проследи през годините. Никой не знае колко българи са се трансплантирали в чужбина“

Горнев обясни, че трябва да се привлекат специалисти, за да има повече донорски ситуации у нас и да се върне доверието.

Вижте целия разговор във видеото.