Смениха ръководството на болница „Лозенец“ заради незаконни трансплантации и съмнения за финансови злоупотреби. За тях съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Според изнесената от ведомството информация е, че в лечебното заведение са извършени 14 бъбречни трансплантации от жив донор, а реципиентите нямали роднинска връзка с тях, което нарушава българското законодателство.

От ИА „Медицинския надзор“ казаха, че са сигнализирани на ДАНС, МВР и здравното министерство за всички трансплантации на чужденци.

Здравният министър обясни, че в болницата е извършена трансплантация на черен дроб на високопоставен държавен служител, без да е спазена процедурата. 

Трансплантации „по втория начин“

Проверка е установила, че при извършените в болницата бъбречни трансплантации донорът и реципиентът нямат роднинска връзка, което е нарушение на българското законодателство.

„Донорите са племенници от Молдова и Украйна, реципиентите – чичовци и лели от Израел, Германия, Оман и така. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. От някои посолства има информация, че са фалшифицирани самоличностите“, каза Кацаров.

През част от периода, когато са извършени трансплантациите, директор на медицинския надзор е д-р Георги Деянов. Казва, че още преди да поеме поста е имало такъв случай, а след като го поема – съмнение будят още няколко.

„Агенцията проверява документите. Те съдържат абсолютно всичко – подписи, апостили. Всичко, което е необходимо, за да бъде извършена една такава трансплантация. Но ние се усъмняваме в произхода“, посочи Деянов.

На въпрос: „Кое е породило съмненията?“, той отговори: „Това, че хората са от различни държави. Министерството е уведомено, че имаме съмнения“.

От медицинския надзор били в контакт с Израел, откъдето са част от реципиентите.

„За една от трансплантациите ни изпратиха, че няма подадени документи, при което ние се обадихме в болницата и тази трансплантация беше спряна“, обясни д-р Деянов.

Според бившия директор на медицинския надзор за всички случаи са сезирани ГДБОП и ДАНС. Екипът на bTV изпрати въпроси към тях. Единствено от ДАНС отговориха, че проверяват получените сигнали, а събраните данни са представени на компетентните органи. 

Още нарушения

Проверката е открила и друго нарушение в болница „Лозенец“ – през април е направена чернодробна трансплантация на високопоставен държавен служител, без да е спазена процедурата за избор на реципиент и пререждайки други трима пациенти.

Присаждането на черния дроб станало след телефонно обаждане, поясни министър Кацаров.

Друга причина за смяната на ръководството е и разследване на журналиста Миролюба Бенатова, според което над 60 пациенти са се водили на лечение в болницата, без да са били там. Ръководството се оправдало с техническа грешка.

„За мен това не е техническа грешка. Това е, както на жаргон се нарича, източване на Касата.

Болница Лозенец е върнала на касата на 238 хил. лв. – сумата за фиктивното лечение на пациентите.