За границите ни и Шенген

„Продължаваме преговорите за Шенген. Това заяви в „120 минути“ министър-председателят на България акад. Николай Денков. Той потвърди, че от позицията, която сме видели сутринта, австрийците имат убеденост, че трябва да ни пуснат поне по въздух.

„Това е тяхна преговорна позиция, а не крайният резултат и ние ще продължим тези преговори през следващите дни и седмици“, уточни премиерът и допълни, че България трябва да спазва общите европейски правила и че е неприемливо допълнително да се вкарват правила за нас и румънците.

„По отношение на границите – и сега имаме служители на Frontex, ние сме отворени за тях, работим и с австрийски и нидерландски служби. Нищо в това не ни притеснява. От по-силния граничен контрол, който ние вече успяхме да наложим, печели и България, и Европа“, посочи Денков.

„Има данни, които показват, че за последните месеци броят на опитите за пресичане на границата е спаднал в пъти. Толкова много, че разликата вече е видима за всички. Има процедури, които са свързани с това кой може да остане в Европа, кой трябва да бъде върнат обратно. Ако имаше критики към България, по-скоро беше миналата година и началото на тази година, че ние не спазваме тези процедури“, заяви премиерът.

Той беше категоричен, че няма сделка за мигранти срещу Шенген по въздух.

„Лукойл“

„Възможно е „Лукойл“ да потърси най-различни решения. Ние като държава трябва да имаме механизъм, чрез който да не позволим това да не бъде някаква фиктивна продажба или пък да отиде във фирма, компания, офшорка, която да не може да осигури работата на рафинерията“, коментира Николай Денков.

„Със сигурност специалният управител е инструмент, с който може да се намеси държавата сравнително ефективно. В момента проучваме дали трябва допълнително извънредно законодателство, за да се чувстваме по-защитени“, допълни още той.

„Идеята на този управител е да се поеме контрола за известно време. Най-голямата опасност за рафинерията е да се окаже, че тя не е захранена с петрол. Тогава тя може да спре работа и да има много тежки последици за пазара на горива и хората, които работят там. Губещо ще бъде цялото общество. Изключително важно е ние да не стигнем до там. Има проблем – „Лукойл“ като фирма, която има голяма мрежа от изходни суровини, петрол, доставки, търговци, с които работи, тя винаги може да осигури този петрол. Ако държавата вземе този контрол, тя е в по-слабата позиция и това е много по-несигурна среда. Най-добрият вариант е „Лукойл“ да си направи продажбата, прехода, а ние да внимаваме да не отиде в неподходящи ръце“, посочи премиерът.

Дерогацията

„Не сме сключвали сделка за дерогацията, разумът победи. Моментална, тридневна дерогация - създава огромни рискове за доставките на петрол. Оттам ще има скок на цените и реална опасност рафинерията да спре да работи. Това създава огромни възможности, ако някой иска да купи рафинерията – цената и ще падне в пъти, но това би било за сметка на българските граждани. Правим всичко възможно това да не се случи. Не съм виждал подобно сценарии, но рисковете бяха налице“, заяви още той.

За ролята на ГЕРБ-ДПС

„Това, което виждам, е, че през повечето време ГЕРБ и ДПС действат буквално като една партия. Взех вече да го наричам ГЕРБ-ДПС, защото е това, което виждаме. Доколко това е планирано, ми е трудно все още да кажа. Но нашата договорка – с изключение на регулаторите, където трябват две трети, и Конституцията, където трябват две трети, нашата договорка е с ГЕРБ и СДС“, коментира Денков.

Шест месеца във властта

„Ако погледнем какво направихме за тези шест месеца – постигнахме доста за сравнително кратък период. Създавайки това правителство, ние дадохме възможност и на Народното събрание да продължи да работи, да приемем един бюджет – втори е на път да бъде приет, стабилизирахме икономиката и инфлацията, повишихме и доходите. През следващата година с този бюджет ще дадем в пъти повече съществено нарастване спрямо това, което прогнозираме като инфлация“, уточни още той.

„Мисля, че все още страдаме от идеята, че има един баш баканин, който може да казва всичко, което трябва да се случва в държавата. Това е грешен подход – така се управляват тоталитарни или полутоталитарни държави. В една развита демокрация институциите и техните ръководители имат права и задължения. Всеки трябва да гледа собствената си къща. Отнасям се доста спокойно към емоциите, които идват от различни страни, защото знам, че това е единственият начин всяка от институциите да успее да си свърши нейната част от работата“, посочи Денков.

„Народното събрание успя да свърши голямата част от работата си, която се очакваше за тази година. Ако успеят с бюджета и Конституцията до края на годината това ще бъде чудесно постижение и аз ще ги поздравя за това. Министерският съвет си действа по неговата програма и час очаквам до края на моя управленски мандат да свършим 60% от заложеното", коментира министър-председателят.

Той допълни, че има притеснения за Конституцията. Според него бюджетът за 2023 г. се намира в изключително добро състояние и в края на ноември дефицитът е от 0,6% - нещо, което никой не е очаквал. А повишената събираемост дава допълнителни средства. 

"За следващия трябва да бъдем много внимателни и да бъде правилно планиран", посочи Денков. Според него банките трябва да се капитализират добре, а БНБ следи за техните буфери и дали има опасност от балони.

Пемиерът Денков посочи, че когато наближи краят на периода на неговото управление, всеки министър трябва публично да защити това, което е направил, и тогава той и Мария Габриел да решат дали са необходими смени.

"Едни от най-добрите министри са най-често атакувани", заяви още министър-председателят. Според него България има и много сериозен напред за еврозоната.

Какво още коментира премиерът Николай Денков - чуйте във видеото.