Нов обрат за дерогацията на руския петрол. След дни разминаване на позициите партньорите в управлението отново се върнаха на идеята - отсрочката да отпадне изцяло от 1 март догодина.

Денят започна със сблъсък между партньорите, които застанаха един срещу друг с два законопроекта - единият е този на ПП-ДБ за това дерогацията да отпадне най-рано на 1 март, а от началото на годината да се спре само износът.

Другият текст, с подписите на Бойко Борисов и Делян Пеевски, е за категорично премахване на отсрочката още от първия ден на 2024 г.

и въпреки че никой не искаше да отстъпи, в 13 часа вече стана ясно, че разбирателство има и партньорите сядат да пишат нов текст.

„Гарантирам, че ако влезе веднага – ГЕРБ няма да мръдне от позицията си. Ако мръдне – си давам оставка от партията“, каза Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

„Призовавам колегите от ГЕРБ да не преговаряме тази тема на всеки две седмици, имаше ясна договорка, че датата е 1 март“, заяви Кирил Петков, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

Така и двата варианта извънредно влязоха за обсъждане в пленарната зала.

Изненадваща почивка обаче обърна ситуацията на 180 градуса. И я върна пак в изходна позиция.

„Днес в късния следобед ще бъде изработен общ законопроект. Дерогацията се прекратява от 1 март, от  януари се прекратява износът“, заяви Йордан Цонев, ДПС.

Опозицията използва ситуацията и атакува. Най-вече заради заявката на Борисов, че ако има промяна в позицията, ще има и неговата оставка.

„ГЕРБ не само мръдна, ГЕРБ направи салто мортале. Три оставки трябва да подаде до довечера Борисов. Още не са се разбрали кой да съсипе или да присвои тази компания. Това е причината за това гърчене, вече един месец, ту напред, ту назад. Иди ми дойди ми, внасяй закони, изтегляй закони. Унижавай… не нас, - вас“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Сега вие сте без лидер може би, защото аз съм сигурен, че той не е. Ще си държи на мъжката дума и ще подаде оставка. Ако не подаде оставка е лъжец, мижитурка, вентилатор, палачинка, която се обръща. Аз съм сигурен, че това не е така“, каза Тошко Йорданов от ИТН.

В следобедните часове се стигна до нова среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Партньорите в управлението пак са на крачка от окончателното решение за дерогацията.

От днес официално е входирано и искането на журналистите, които отразяват работата на Народното събрание за неконтролиран достъп до народните представители и кулоарите на бившия Партиен дом. Внесени са 85 подписа на колеги от електронни и печатни медии. На ход е ръководството на парламента.