Комисията по икономика в Народното събрание одобри на първо четене по-ранното отпадане на разрешението за производство на горива от руски петрол.

Законопроектът беше приет след дискусия, която продължи по-малко от 30 минути. В него е записано, че срокът за отпадането на внос на руски петрол няма да е по-рано от 1 март и не по-късно от 15 март 2024 година.

Комисията не прие промените в данъчните закони. А междувременно бюджетът отново стана повод за спор между партиите. Председателят на БСП обвини финансовия министър, че саботира общини за финансиране.

„Това е абсурд, това е дъно. Това е посегателство върху живота на милиони българи, което се канят да правят с общините. Видяхте, че вчера на обяд Министерството на финансите изпраща писмо до всички кметове до вечерта да си предадат проектите, които да бъдат включени в бюджета. Включени веднъж, това означава край. Това са проектите и всички други общини увисват, остават без комунални услуги, без вода, без ремонт на улици и така нататък“, каза Корнелия Нинова.

Министерството на финансите успокои, че е изпратило писма до всички общини, а тези които не са успели навреме, ще могат да го направят или до приемане на план сметката в парламента, или най-късно до март тази година.