Брюксел продължава проверката си дали рафинерията „Лукойл Нефтохим“ е нарушила петролните санкции срещу Русия. Правителството е категорично - до този момент злоупотреба не е установена. В София е еврокомисарят по въпросите на финансовата стабилност Марейд Макгинес.

Премиерът и еврокомисарят коментираха и днес въпроса избягвала ли е рафинерията в Бургас евросанкциите срещу Москва.

„Всички наши проверки досега показват категорично, че „Лукойл Нефтохим“ не е нарушил нито един български закон, европейски регламент, нито една митническа разпоредба. Ако намерим следа за такова нещо, ще бъдем ясни и прозрачни и ще го представим пред вас“, заяви премиерът Николай Денков.  

„Нашите служби са във връзка с българските власти по отношение една петролна компания, но искаме внимателно да проверим доколко са верни тези твърдения“, каза Марейд Макгинес, еврокомисар по въпросите на финансовата стабилност.

Тя приветства по-ранно отпадане на дерогацията за преработване на руски петрол.

20 000 компании в Европа избягват санкциите срещу Москва. Брюксел и София търсят начини как заедно да спрат каналите за внос и износ на стоки с двойна употреба към Русия. Най-често става въпрос за електронни компоненти

„Работим с ЕК да идентифицираме каналите и компаниите и те ще бъдат пресечени. Става въпрос за поток от стоки, които не тръгват и не спират в България, а в голямата си част тръгват от други страни в Европа или стигат до други страни в Европа“, обясни финансовият министър Асен Василев.

Проблемът е, че фирмите използват изрядни митнически документи. Затова заедно с ЕК ще бъдат създадени механизми за пълното прилагане на санкциите.

„Работим усилено с държавите, за да се избегне заобикаляне на санкциите. Това е тяхна отговорност. Колкото повече санкции, толкова по-голяма опасност да се избегнат. Трябва да бъдем стриктни при търговските потоци и знаем, че има стоки, които заобикалят санкциите и отиват на бойното поле“, коментира Макгинес.

А утре заедно с финансовия министър еврокомисарят ще провери митническия контрол на границата с Турция.