„Лукойл“ обмисля да продаде бизнеса си в България. Причините са дискриминационни според тях закони и пристрастни политически решения.

Още в началото на октомври финансовият министър Асен Василев обяви пред американското издание „Файненшъл таймс“, че заради „натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България“ е започнал процес по продажба на рафинерията в Бургас.

Два месеца по-късно от компанията съобщиха, че заради промяната в условията за тях продажба е една от възможностите.

През последните месеци беше отнета концесията на пристанище „Росенец“, където се разтоварват танкерите и активно се спори дали не трябва да бъде отменена дерогацията за „Лукойл“ и да бъде забранен вносът на руски петрол.

Днес от ГЕРБ-СДС и ДПС отново поискаха това да стане от 1 януари. Обсъжда се и необходимостта от допълнителни инвестиции, за да може рафинерията да работи с неруски петрол

От „Дондуков“ 2 предупредиха, че опасност за потребителите има.

В позицията на "Лукойл" се посочва, че за повече от 20 години са направени инвестиции, надхвърлящи 3,4 млрд. долара в завода в Бургас и е създадена модерна мрежа от 220 бензиностанции и 9 нефтобази.

„Изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието на голяма международна структура, спрямо която няма наложени санкции и която изпълнява всички свои задължения вреди на инвестиционния климат в България и руши имиджа ѝ в очите на световния бизнес“, предупреждават от компанията и отбелязват, че всичко това влияе негативно и върху приходите в държавния бюджет.

„От гледна точка на българското правителство ние трябва да подсигурим чрез нашия представител че ще продължи да оперира рафинерията по възможност със стратегически инвеститор и че всъщност българския интерес ще бъде защитен“, коментира министърът на финансите Асен Василев.

„За "Лукойл" вече разговарях с Делян Добрев от ГЕРБ и го подкрепям напълно за това, което смята да предложи - дерогацията за "Лукойл" да бъде прекратена от 1 януари. Очаквам той да продължи разговорите с лидерите за постигане на парламентарна евроатлантическа подкрепа“, коментира Делян Пеевски от ДПС.

„Ако някои иска да си играе с рисковете - това е тяхно право. От Народното събрание но ще си носят отговорността“, отговори премиерът Денков.