В България и Швейцария имаме много общи черти. И двете сме доста малки държави, макар и България да е малко по-голяма, но пък населението ни сега е повече. Това каза пред "120 минути" посланичката на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен.

И двете страни сме заобиколени от големи съседни държави и трябва да се адаптираме към това положение. И двете сме на кръстопът на култури и региони, което прави културите ни богати и разнообразние, добави тя. 

Коен пристигна у нас преди година, учи и български. Не й е лесно, но се надява да го владее скоро. Посланичката на Швейцария сподели и че се чувства много добре в България. Старае се винаги да гласува в страната на референдумите, обясни тя. 

„Бих добавила, че Швейцария е страна на иновациите. Знаете ли, че Швейцария е най-иновативната държава според ООН за 9-та поредна година? Много сме добри в научно-изследователските дейности, например в здравеопазването и медицинските технологии, както и в други сфери. Имаме отлични университети. Мисля, че това е една от силните страни на Швейцария. Също така, разбира се, мисля, че това очаквате, Швейцария е и страна на пряката демокрация”, добави още тя.

На един от референдумите през 2012-та година имаше инициатива за удължаване на отпуска, да имаме не 4, а 6 седмици платен годишен отпуск, обясни още посланичката на Швейцария у нас.

Хората са гласували за удължаването на отпуската.

„Именно защото гласуваме постоянно, швейцарците са много отговорни. Те знаят, че изборът им е важен и ще доведе до промяна в положението. През 2012-та решиха, че световното икономическо състояние не е толкова добро и не е сега времето за почивки, а за повече работа! Ето защо отказаха. Като цяло, понеже имаме право на инициативи, още от преди повече от 100 години, повечето пъти швейцарците отказват, защото са много внимателни и сравнително консервативни и не искат да взимат големи решения, които биха променили всичко. И ако според тях положението е добро, обикновено биха отказали. 10 % от инициативите се приемат, но ние имаме много”, каза още Коен.

Швейцарските референдуми са си швейцарски референдуми, създадени в Швейцария за Швейцария, не е ли така?

Да, според мен е традиция, както казахте. Цял век традиции и важното е, че не може да се изолира референдумът или инициативата от други части от системата. Те са следните: имаме силна законодателна власт, парламентът е много силен в Швейцария и имаме по-слаба от парламента изпълнителна власт. Федералният съвет в Швейцария е важен, разбира се, той е органът на изпълнителната власт, но важните решения се отнасят винаги до парламента и до хората. Нещата вървят ръка за ръка.

Швейцария има програма в подкрепа на българското общество - на пенсионерите и на младите в България.

Снимка: bTV

„Току-що приключихме 10-годишна българо-швейцарска програма за сътрудничество, съвместно с българските власти. Мащабна програма, включваща социални теми, видяхте тази програма за възрастните, казва се "Домашни грижи за възрастни хора". В социалните програми имахме и една за достъп до образование и здравни услуги за уязвими групи, особено за деца роми. Работихме и по други теми, като дуалното образование. Професионалното обучение е толкова важно, за да се подготвят младите хора да си намерят добри работни места тук, знаейки, че повечето предприятия търсят квалифицирана работна ръка. Това беше особено важна тема и е един от успехите в програмата”, обясни Коен.

Снимка: bTV

Тя разказа и за най-голямата програма на Швейцария:

„Тя всъщност беше в сферата на околната среда, много всеобхватна програма за безопасно обезвреждане на излезли от употреба пестициди, още от времето на комунизма, в цялата страна. Имаше стотици складове, съхраняващи стари пестициди, високотоксични, и заедно успяхме да премахнем около 4000 тона такива пестициди”, разказа посланичката на Швейцария у нас.  

Знаете ли, тази програма и осведомеността на хората са особено важни, защото през годините не сме засягали темата за пестицидите по земите ни…

Да, осведомеността по екологични въпроси и за измененията на климата е много важна.

С кого работите по тази програма?

Работим с българските власти, за прилагането са отговорни българските власти, но една от особеностите на швейцарската програма е, че оставаме ангажирани в прилагането и контрола. Това е една от добавените стойности в българо-швейцарската програма, че работихме по изграждането на капацитета, по предаването на умения и знания, по структурни промени, които да доведат до дългосрочни промени в полза на много хора. Смятам, че и двете страни можем да се гордеем, защото се справихме добре!

Споменавайки стария режим, в началото на прехода в България се казваше, че ще стане Швейцария на Балканите. Знаехте ли?

Да, но мислех, че е от края на XIX век?

Да, Алеко Константинов, известен български автор…

Да!

Но след падането на комунизма беше много разпространено обещание, че ние ще станем Швейцария на Балканите, ще видите... Как можем да станем Швейцария на Балканите?

Според мен България има много предимства. Първо, България и Швейцария имаме много общи черти. И двете сме доста малки държави, макар и България да е малко по-голяма, но пък населението ни сега е повече. И двете страни сме заобиколени от големи съседни държави и трябва да се адаптираме към това положение. И двете сме на кръстопът на култури и региони, което прави културите ни богати и разнообразни. В Швейцария имаме 4 официални езика например. И двете сме прекрасни страни с планини, езера, голямо биоразнообразие. Вие имате море, ние нямаме, за мое съжаление, но пък имаме хубави езера. Може би като по-директен отговор на въпроса Ви, както казах, Швейцария е много добра в иновациите. Открих в България много добри предимства в информационния сектор, разработването на софтуер, силни, много добри математици, добри експерти в компютърните науки и тепърва започващи, но много добри иновативни стартъпи. Уверена съм и това е нещо особено важно за мен тук, по време на мандата ми, че заедно можем да постигнем много повече по отношение иновациите, за да развием икономиката, за да има икономика с повече добавена стойност тук, да обменяме учени. Опитът ни може да бъде от полза за България, както и обратното, което вече е така, защото имате невероятни експерти, изследователи, някои от които са в Швейцария. Имаме много неща да правим и много ще се радвам, ако България може да стане тази Швейцария на Балканите.

Абсолютно, но, нали знаете, трябва да правим повече, за да задържим светлите умове тук и да привлечем още от чужбина. Трябва да работим по върховенството на закона, по справедливостта в обществото. България е млада демокрация казват някои дипломати, като ги питам за върховенството на закона, винаги получавам отговора "България е все още млада демокрация". Така ли смятате?

Да, мисля, че е вярно. Върховенството на закона е от съществено значение за всичко. Ако искаш да привлечеш инвеститори от чужбина, те търсят върховенство на закона, стабилна среда, в която да знаят, че могат да развиват бизнес, да се обърнат към адвокат, ако се наложи и съдебното решение да се приложи и изпълни. Такива неща са важни за бизнеса, за хората и за обществото, защото, ако ги няма, се унищожава доверието на народа в държавата, в институциите.

Важно е всички ние да си повтаряме, че върховенството на закона привлича и развива.

Мога и да добавя нещо. Това е като демокрацията, не може да се стигне момент, в който да се каже "Ето, вече сме демокрация". Не, това е процес и винаги остава така. Швейцария е в процес, не на същия етап и със същата предистория, но България също е в процес и важното е тенденцията, визията. Тук съм от година и половина, не е много, но наблюдавам положителни тенденции, както и някои предизвикателства. Тенденцията и визията са важни.

Според Коен ние сме постигнали повече от Швейцария:

„Можете да се гордеете! Казвам Ви, Швейцария може да се подобрява, но България е постигнала по-голям напредък от Швейцария! Имате много жени на ръководни постове. България трябва да се гордее с това и да го покаже пред света. Освен това, както ви казах, жизненият сектор на информационните технологии. Това е особено голямо предимство на България. И, нещо, което очаквах, защото знаех, че България е на кръстопът на култури и е толкова богата с различни общности, според мен, България може да бъде и малко по-отворена към разнообразието. Да, това е богатство. В Швейцария имаме 4 официални езика, 25% от населението ни е дошло от чужбина. Трудно е да бъдат включени всички тези хора с различни истории, но щом се постигне, ползите са невероятни. Швейцария е богата с развита икономика, заради хората и благодарение на много чужденци там. Можете да имате вяра в държавата си. Имате силна антична култура, можете да се гордеете с нея и понякога да бъдете малко по-отворени към различни хора”, каза тя.