Десетилетието на бавен прогрес към равенство между половете доведе до все по-разширяваща се пропаст между мъже и жени, показва актуален доклад на Световния икономически форум (СИФ), цитиран от БГНЕС.

Според данните при развитие с настоящите темпове ще са необходими пълни 100 години, за да се постигне цялостно равенство между двата пола. Не така обаче стоят нещата по отношение на работата, където ще трябват 217 г. за изравнение. Това представлява увеличение в сравнение с предишни години. През 2014 г. бяха нужни 80 г., а през 2016 г. – 170 години.

Въпреки това от СИФ посочват, че през последните години се забелязва значителен прогрес по отношение на някои аспекти на равенството между половете като образование и здравеопазване. Световната тенденция обаче е за движение назад, особено на работното място, където мъжете и жените не се очаква да бъдат равноправни преди 2234 г.

„Десетилетието на бавен, но постоянен прогрес за подобряване на равенството между половете приключи през 2017 г., като пропастта между мъже и жени се разширява за първи път, откакто е публикуван първият Световен доклад за неравенството на СИФ през 2006 г.“, се казва в текста.

Годишният доклад на базираната в Женева организация проследява разликите между половете в четири основни области – образование, здравеопазване, икономически възможности и политическо овластяване.

Преди една година от СИФ изчислиха, че ще са необходими 83 години за пълното затваряне на пропастта между половете. Оттогава обаче постоянния напредък на жените в области като образование, здравеопазване и политическо представителство спира и за четвърта поредна година равенството на работното място изостава.

Още по-назад от него е политическото представителство, като в момента жените представляват едва 23% от личностите, взимащи политически решения. Това обаче е и сферата с най-голямо развитие през последните години. По този показател дамите ще трябва да чакат 99 години, за да се изравнят с мъжете.

Трябва да се отбележи, че ситуацията между половете варира в зависимост между отделните региони на света.Така например страните от Западна Европа могат да затворят пропастта между половете за 61 години, а държавите от Близкия Изток и Северна Африка – за 157 години.

Според данните на СИФ очаквано най-добре се представят скандинавските страни. На първо място е Исландия, следвана от Норвегия и Финландия. На четвърто място е източноафриканската държава Руанда, а пета – Швеция.

България се представя относително добре. Страната ни се нарежда на 18-то място от 144 държави, с резултат над средния от 0,756 от 1.

Най-лошо представяне имат Сирия, Пакистан и Йемен, които са на дъното на класацията.