Борбата на човечеството с новата пандемия продължава. По цял свят правителствата се опитват да се справят с високата смъртност и бързото разпространение.

За да се предпазят, но и за да вземат решения по-бързо – най-големите икономики в света за пръв път се срещнаха дистанционно.

„Глобална битка за споделено бъдеще“ – това е посланието на най-голямата държавна Китайска медийна група преди срещата на световните лидери в четвъртък. Почти 5-минутното видео на комунистическата държава е с кадри от болници, лекари на първа линия, производство на маски, празни градове и правителствени речи.

Снимка: btvnovinite.bg

С думи за общите проблеми заради пандемията от коронавируса президентът Си Дзинпин се присъедини към заседанието на Групата на 20-те най-големи икономики в света – дистанционно. Така сториха и всички останали участници. Без ръкостискания и прегръдки.

Някои, заедно с екипите си, бяха на голямо разстояние в огромни зали. А други като британския премиер Борис Джонсън, който ден след заседанието потвърди, че е болен – сами в кабинета си.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Президентът на Съединените щати, където броят на заразените надмина тези в Китай и Италия, се включи от подземния Ситуационен център на Белия дом – едно от най-строго пазените места отвъд Океана.

Поведението на друг участник обаче доведе до множество хумористични коментари в „Туитър“.
„Турският президент Ердоган изглежда задрямал по време на речта на американския президент в първата виртуална среща на Г20, събужда се и проверява часовника си“, пишан онлайн потребителите.

Снимка: btvnovinite.bg


И въпреки че избягват контакт с други, някои лидери не спазваха препоръките на Световната здравна организация – като френския президент Еманюел Макрон, който не веднъж пипа лицето и носа си. 

Снимка: btvnovinite.bg


По-важното обаче – страните ще подкрепят общата битка. „Ние изразяваме нашата благодарност и подкрепа към всички здравни работници на първа линия в продължаващата битка с пандемията.

Г-20 е отдадена да направи всичко необходимо за преодоляването ѝ – заедно със СЗО, Международния валутен фонд, Световната банка и ООН и другите международни организации“, се казва в позицията им.

Снимка: btvnovinite.bg

Така, дори разделени, но все пак заедно – светът продължава заедно да взима решения за бъдещето си. Европейският парламент вече заседава онлайн, държавните ръководители три пъти под ред също се срещат дистанционно. А методът беше възприет и от българския Министерски съвет. Но не и от депутатите ни, които се оказа, че няма как да гласуват онлайн.

Международният редактор на bTV Цветана Балабанова обясни, че срещата на Г-20 се е очаквала с доста притеснение, защото мерките бяха взети на национално ниво, без координация в международен мащаб. 

„Доналд Тръмп неведнъж наричаше заразата вируса от Китай, затова срещата се очакваше с притеснение, но лидерите на Г-20 излязоха с обещание, че ще направят всичко възможно да се справят с пандемията и дори обещаха 5 трилиона долара финансова инжекция за икономиката“, допълни тя. 

Още от анализа ѝ вижте във видеото!