Камарата на представителите на САЩ одобри безпрецедентни пекет от мерки на стойност 2,2 трилиона долара за облекчаване на ударите, които понася икономиката от пандемията от коронавируса, съобщи БТА.

Президентът Доналд Тръмп сложи подписа си под документа и той придоби силата на закон. „Бяхме ударени от невидим враг и то силно“, каза американският държавен глава на церемонията по подписването в Овалния кабинет.

Това е най-големият финансова инжекция, приемана в историята на САЩ. Мерките бяха приети в Сената и Камарата на представителите почти единодушно, което е рядко срещано явление. То показва колко сериозно се отнасят републиканци и демократи към пандемията в момент, когато американците страдат, а здравната система има опасност да не издържи на напрежението. 

От тези 2,2 трилиона долара 500 млрд. ще бъдат насочени за подпомагане на най-тежко засегнатите индустрии, а 290 млрд. ще отидат за помощи в размер на до 3000 долара за милиони семейства.

Кредити в размер на 350 млрд. ще бъдат отпуснати на малкия бизнес, 250 млрд. са предвидени за помощи за безработица, а поне 100 млрд. долара ще бъдат насочени към болници и други институции от системата за здравеопазване. 30 млрд. ще бъдат използвани за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19.

Броят на заразените в САЩ надхвърли 100 хил. души. Въпреки че е страната с най-много заразени в света, починалите в Съединените щати от коронавируса са по-малко в сравнение с други държави – 1544.

Тръмп нареди на компанията "Дженерал мотърс" да произвежда респиратори за болниците, които лекуват заразени с коронавирус пациенти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!