Без ръкостискания и прегръдки премина вчерашната безпрецедентна среща на лидерите на страните от Г-20, посветена на борбата с коронавируса. Извън дискусията за инвестиции в световната икономика се забеляза и стремежът на повечето участници да демонстрират как следват наложените от самите тях съвети за социална дистанция. 

„Това е голяма, но страхотна група“ - с тези думи се включи американският президент Доналд Тръмп от Ситуационната зала в подземието на Белия дом - най-обезопасеното място в сградата, предназначено за водене на кризи.

Това се случи в час, в който обикновено държавният глава е изключително активен в "Туитър".

Именно в тази социална мрежа се разпространява и видео с коментари, че вероятно, докато го слуша, турският президент Ердоган е заспал. Вижда се и как си гледа часовника.

В Китай вече е време за вечеря. Не става ясно дали президентът на Китай Си Дзинпин е отговорил дистанционо на Тръмп на думите му, че COVID-19 е „китайски вирус“. От разпространените снимки обаче е видимо, че екипът на Дзинпин стои на столове, значително отдалечени един от друг.

Индийският премиер Нарендра Моди също показа, че управлява над 1,3 млрд. свои сънародници, спазвайки стриктно новите правила. Докато е на виртуалната среща, полицаи в страната демонстрираха неочаквани мерки в опит да накарат хората да си стоят по домовете.

В Южна Корея президент Мун Дже-ин се включи от резиденцията си, известна като „Синята къща“. За да приюти всички участници, се нуждаеше от два огромни екрана.

Британският премиер Борис Джонсън, който се оказа, че е заразен с коронавирус, беше в кабинета си на „Даунинг стрийт“ 10 по време на видеоконференцията. Kъм името му в профила му в „Туитър“ вече е добавен и хаштаг #StayHomeSaveLives (Остани вкъщи, спаси животи).

Недалеч от Лондон, в просторна зала в Елисейския дворец, беше френският президент Еманюел Макрон. В разпространено видео се вижда как пипа лицето си несъзнателно - нещо, което се съветва да се избягва като мярка срещу евентуално заразяване с COVID-19.

Най-сериозна социална дистанция се демонстрира обаче в стаята на руския президент Владимир Путин в една от резиденциите му. В близост до него няма никого.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 895 339 55 018 399 282 3 377 983
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 895 339 55 018 399 282
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer