Не искам да видя крайности след евровота, защото те никога не са водили до нещо добро. Това каза в предаването „120 минути“ експертът от Европейския координационен център за реакции при извънредни ситуации Петър Бонев.

„Нашата работа не зависи от политиката, въпреки че се случва политиката да има отражение върху нея. Истината е, че при нас няма много време за политика“, поясни той и допълни, че днес е гласувал за една по-обединена Европа.

Последният голям случай, по който са работили в координационния център, е било голямото земетресение в Турция и Сирия.

„Има механизъм, който се следва. Страните от цял свят знаят за неговото съществуване и когато се случи нещо, те се свързват с нас. За тя е по-лесно да има една точка за контактуване, вместо да търсят помощ от всяка една страна поотделно“, поясни той.

Петър Бонев сподели още, че е леко притеснен от безразличието, което се вижда навсякъде в ЕС, макар „хората видимо да дават сигнал, че у тях има някакво разбиране“.

Той разказа също така, че при започването на войната в Украйна преди две години и няколко месеца, целият екип на европейския център е бил на работа почти денонощно.

Снимка: bTV

„През нас минаваха всички списъци за искането на помощ. Не знам дали е имало нещо, което да е било отказано. Освен това създадохме и няколко логистични центъра“, поясни Петър Бонев.

Според него центърът е доброто лице на Европа, независимо, че към тях се обръщат по лоши поводи.

„Не харесвам изказвания от рода на „Брюксел ни каза“. Брюксел не казва на никого нищо. Ние сме 27 държави, лидерите им сядат на една маса и решават всички наболели въпроси“, категоричен е той.

Призна, че когато е започнал да пътува из Европа, никога не е позволявал да се държат с него като с човек „втора ръка“ и затова никой не е проявявал неуважение към него, само защото е българин.

Следете всичко за изборния ден в нашите онлайн репортажи: