Германия и Франция често имат своето различно разбиране за развитието на Европейския съюз. Но въпреки това, двете държави обединяват усилия в името на Европа. Разказваме ви историята на един германец и една французойка, които от десетилетия създават успешен дом и кариера у нас.

„Здравейте, аз съм Нико от Берлин, живея в София близо 20 години“, казва Нико на български.

„Аз съм Доминик Мари и съм французойка, вече повече от 10 години съм в София и реших да създам детска градина“, казва Доминик Мари.

Те срещат своя Запад с балканския Изток в сърцето на София, докато столицата ни се променя неочаквано бързо през десетилетията.

За Нико Ян и Доминик Мари Европа е онова обединено пространство, което смело наричат дом.„Спомням си много добре първия ден, в който пристигнах тук в София, на стария Терминал 1. Дотогава не бях много заинтригуван от живота в тази част на Европа, но имах много близък колега, чиято майка беше българка. Той ме покани и това първо мое пътуване ме плени“, споделя Нико Ян.

„Най-ранните ми младежки спомени са свързани с падането на Берлинската стена, роден съм в Западен Берлин и на 9 ноември, с част от младежите от моя квартал. седяхме точно на един от вече разрушените пунктове. Народната полиция се опитваше да ни спира, но промяната беше започнала“, казва още той.

„Изтокът и Западът отново се обединяваха. После - когато през 2004 година Полша влезе в съюза, с група приятели преминахме пеша границата от страната на Франкфурт-Одер, а на първи януари 2007 година вече празнувах със семейството си влизането на България в ЕС - тук в София. И така от 20 години съм част от френска компания“, коментира Нико Ян.

 „В рекламната агенция, която ръководя, работя с много млади хора и забелязвам, че за тях България е неизменна част от Европа, те пътуват, развиват се в други държави, връщат се, после пак заминават, постоянен процес на интеграция“, допълва още той.

И докато Нико работи с вече завършили младежи, Доминик избира да предаде опита си на най-малкото поколение.

„Родена съм в Северна Нормандия, живях и във Великобритания, първоначално бях учител, след това управлявах транспортна фирма и агенция за недвижими имоти, любовта ме доведе в България, имам три деца и шестима внуци, може би те ме провокираха да отдам живота си на тази детска градина, която създадох преди години“, казва Доминик.

„Иска ми се всички малчугани, които са тук, да успеят да се потопят във френската култура, но и да опознаят България, да бъдат доброжелателни. За тях си представям една красива Европа, към която те трябва да подхождат с респект, уважение във всяко едно решение, което вземат за бъдещето си“, споделя още тя.

„А аз ще им помагам да се чувстват добре във втория си дом, да мислят да говорят, да уважават, възрастните и своите учители“, казва франзузойката.Така изборите, които правят, помагат на двама европейци да сбъднат своите мечти и далеч от мястото, където се взимат важните решения за бъдещето на съюза. С малки жестове, но много труд в името общото бъдеще. За него ще гласуват и днес.

„Европа е огромен шанс - шанс дори актуалните конфликти да се разрешат заедно, въпреки различията“, казва Нико Ян.

„Несъмнено България е част от Европа, тя се интегрира доста успешно и мисля, че даде на съюза така необходимата великодушност, гостоприемство, което носи всеки един българин. Аз съм благодарна за своите избори“, споделя Доминик.