Избирателните секции в Берлин отвориха врати точно в 7:00 часа местно време. Най-ранобудните наши сънародници там вече успяха да упражнят правото си на глас. В Германия са разкрити общо 103 избирателни секции, което е значително повече от изборите през април 2023 година, когато те бяха 74.

Най-много избирателни секции има в провинция Бавария. В Берлин са разкрити общо 5. В 36 секции в цялата страна ще може да се гласува с машина, а в останалите 67 – с хартиени бюлетини.

В 8:00 часа разкриха врати и избирателните секции за 65 милиона жители на Германия. Те ще могат да упражнят правото си на вот и да изберат своите представители за Европарламента.

Германия ще изпрати най-много представители в него – 96, което е 13% от общия брой на всичките представители в Европейския парламент.

За първи път тази година Германия намали възрастта за гласуване от 18 на 16 години.

Така много младежи сами ще могат да начертаят бъдещето си в Европа.

Гражданите на страни членки на ЕС, които пребивават в Германия повече от три месеца, ще могат да упражнят правото си на вот само веднъж в рамките на ЕС.

Това означава, че нашите сънародници, които са решили да гласуват за германския Европарламент, нямат право да гласуват за българския и обратното.

Ако правилата бъдат нарушени, нарушителите могат да получат до 5 години затвор и солена парична глоба.

Основните приоритети на германските избиратели за имиграция, социалната сигурност, мирът.