bTV следи изборите в Австрия с особен интерес, защото от тях до голяма степен зависят шансовете на България за сухопътния Шенген.

Изборният ден там започна както за австрийците, които избират своите представители за Европейския парламент, така и за нашите сънародници, които имат право да дадат своя глас за българските представители в него и за депутатите в 50-ото Народно събрание.

В Австрия живеят около 50 000 български сънародници, като над 38 000 от тях имат право дадат гласа си в двата избора. Разкрити са 15 избирателни секции, 7 от тях са във Виена. В столицата и околностите ѝ живеят най-много българи, които са в австрийската република.

Австрия ще изпрати 21 депутати в следващия Европейски парламент. В страната се състезават 7 формации, а избирателно право в днешния ден имат и 16-годишните.

Основните теми, които белязаха предизборната кампания, бяха бежанската тема, мигрантите, опазването на външните граници на Европейския съюз.

"Малката Европа" - така наричан Централния пазар "Нашмаркт" в центъра на Виена, където се срещат хора от различни националности. Всеки има своята причина, за да е там. Пазарът вече 11 години е работното място на Севдалин Севдалинов.

"Почти половината пазар е от България. Всеки иска да си е в родината, обаче като го нямаме този лукс - пътуваме. Имаме си къщи, а плащаме кватири", казва той.

Майк Камберов от години работи в различни европейски държави. Признава, че не следи политическите дебати нито в Австрия, нито в България. 

"Човек да може да работи и да живее където иска, да се установи в държава като Австрия - за мен това е фундаменталният принцип на Европа", споделя той.