Във вторник България блокира Северна Македония по пътя ѝ към членство в Европейския съюз. Причината – Скопие не изпълнява поставените условия. Едно от исканията ни е придържане към формулата за езика на западната ни съседка от 1999 г. 

„Пътната карта има много ясен текст, че няма да искат македонско малцинство. Подчертавам, че винаги сме отворени за преговори, но за тях са нужни 2 страни. Много ми се иска да се влагат усилия в преговорите, отколкото в очерняща кампания срещу България“, обяви на 17 ноември българският външен министър Екатерина Захариева.

В българския парламент след двучасов дебат депутатите се обединиха зад позицията на страната ни. Но все пак според опозицията така и двете страни ще имат проблеми.

„Направихме всичко възможно да не бъдем ние държавата, която ще каже „не“ на започването на преговори с Република Северна Македония. Те обаче смятаха, че с натиск и лобизъм може да се промени нашата позиция“, заяви българският премиер Бойко Борисов.

„Македонците и македонският език са непреоделим факт. Невъзможно е македонската национална идентичност да бъде обект на преговори“, отговори Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония. 

Най-голямата опозиционна партия в С. Македония ВМРО/ДПМНЕ публикува клип как горят българското знаме. Ден по-късно външното македонско министерство се извини и определи акта като цитирам „евтин и неуспешен опит да се предизвика омраза“.

Председателят на Надзорния съвет на обществената Македонска информационна агенция (МИА) Зоран Иванов пък беше отстранен след пост с неприлично определение за Екатерина Захариева.

Тя го нарече „балкански сексизъм“, а правителството в Скопие също ще разглежда въпроса. 

Вижте във видеото коментара на дългогодишния журналист и автор на книгата „Езикът на омразата“ Ненад Живановски!