Направихме всичко възможно да не бъдем ние държавата, която ще каже „не“ на започването на преговори с Република Северна Македония.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на заседание на Министерския съвет по повод на ветото, което наложи страната ни върху членството на Скопие в ЕС. 

„Те обаче смятаха, че с натиск и лобизъм може да се промени нашата позиция. Нашата позиция не е на инат, а е принципна и отразява очакванията на всички българи. Разбира се ние сме готови да продължим разговорите, продължаваме да спазваме и Договора за добросъседство“, каза още министър-председателят. 

По думите му България винаги е била една от страните, които най-силно настояват за европейска интеграция на Северна Македония и на останалите държави от Западните Балкани. 

„България решително подкрепи Република Северна Македония да влезе в НАТО. Винаги сме били изключително добронамерени и ясно сме посочвали докъде могат да стигнат нашите компромиси. Създадохме и смесена историческа комисия, където експертите трябваше да решат спорните въпроси единствено с аргументи. С вицепремиерите Захариева и Каракачанов проведохме десетки срещи в търсенето на решения“, допълни премиерът. 

Днес от опозицията пожелаха да изслушат Борисов по темата в парламента, но искането им беше отхвърлено. Допълнителна информация дадоха външният министър Екатерина Захариева и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.