По време на преговорите колегите от Скопие се държаха така, все едно България е кандидат, а не те.

Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на изслушването си в Народното събрание за българското вето върху началото на преговорите за приемането на Северна Македония в Европейския съюз. 

Той допълни, че през годините Северна Македония е имала лицемерна и враждебна политика спрямо България. 

По думите му след решаване на проблема с Гърция, Македония е започнала да си показва рогата.

„Ескалацията на говора на омразата нараства и през медии, и през поведение на тяхната дипломация, но в същото време нищо не се промени по отношение на един от залегналите като клаузи в договора, че след решенията на историческата комисия, ще следва промяна в тяхната образователна система и учебници. Напротив, работата на комисията буквално беше блокирана след влизане на Северна Македония в НАТО. Моето впечатление е, че по време на разговорите колегите от Скопие се държаха така, все едно България е кандидат, а не те“, каза Каракачанов, цитиран от „Фокус“. 

Според него колегите му от Скопие трябва да си вземат необходимата поука. Външният министър Екатерина Захариева също даде информация в парламента по темата. 

Снимка: БГНЕС

„Докато не получим правни гаранции – както от Скопие, така и в контекста на преговорния процес в ЕС, че политиката ще бъде променена, ние не можем да дадем съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция и стартиране на преговори за членство“, заяви Захариева, цитирана от БГНЕС. 

Според външния ни министър България винаги е демонстрирала „последователност, предсказуемост, прозрачност и конструктивност“.

„Независимо от всички наши прояви на добросъседство Скопие не промени същността на своята политика към България. Ангажиментите към страната ни запазиха единствено декларативен характер, а по същество Скопие продължи политика си в подкрепа на неоснователните малцинствени, исторически, езикови и други претенции. Имаме дълъг списък от случаи, в които те не се придържат от подписани двустранни документи“, каза още тя.

От парламентарната трибуна Захариева заяви, че според нея тоталитарното мислене все още държи хората в Македония „в клещи“, давайки за пример организираното от кмета на Скопие честване на годишнината от смъртта на Тито.