Преди да арестуват Алексей Навални в Русия на летището - той направи кратко изявление и каза, че това е най-щастливият му ден след отравянето – връщането у дома.

Това сподели в ексклузивен разказ пред „120 минути“ журналистът от “Радио Свобода” - очевидецът Андрей Шароградски, летял на борда на самолета, с който Навални кацна в Москва.

Над 2000 задържани в Русия при новите протести в подкрепа на опозиционния лидер. Сред арестуваните отново е и съпругата му - Юлия. Демонстрации с искане за незабавно освобождаване на Навални бяха организирани в цялата страна. Полицията в Москва се опита да блокира неразрешените акции.

Вие бяхте на борда на самолета с Навални, който кацна в Москва на 17 януари. Разкажете ми историята как самолетът бе пренасочен от едно летище към друго.

Това беше една очаквана история. Беше един от вариантите, който се очакваше от анализаторите и от хората, които следяха как Навални се връща в Русия и полетът като цяло мина доста спокойно. Вече беше обявено предстоящото кацане и пътниците бяха помолени да се върнат на местата си. И изведнъж пилотът съобщи за някакви проблеми на летище "Внуково". Говореше за технически проблеми, с което предизвика всеобщ смях, защото на всички ни стана ясно. До известна степен се очакваше такова нещо. Но така стана ясно, че се използва варианта за кацане на "Шереметиево" вместо на летище "Внуково". Трябва да Ви кажа, че много журналисти отключиха телефоните си в режим "полет", за да съобщят на земята, че ще се приземим на друго летище.

Макар че доколкото разбирам нямаше голям смисъл от това, тъй като всеки можеше да проследи на сайта  "Флайт радар" и всеки, който е очаквал завръщането на Навални на земята, е можел да установи, че самолетът се отправя към друго летище. Всъщност в началото пилотът каза, че е възможно да кацнем на "Внуково". После пък съобщи, че техническите проблеми са толкова сложни, че самолетът ще кацне на "Шереметиево". Пък после, че самолетът се налага да направи кратък престой на "Шереметиево" и след това да се върне на "Внуково". Но не стана така. Казаха ни след напускане на самолета да се подготвим за паспортна проверка на "Шереметиево".  Доколкото знам, много чуждестранни журналисти, не много, но няколко, планираха да кацнат на "Внуково" и веднага да се върнат обратно със следващия полет. Някои от тях не успяха, защото кацнахме в "Шереметиево". На съвсем друго летище.

Как се държеше Навални? Вие разговаряхте ли с него?

Опитах се, както и много други журналисти, да поговоря с него. Разбира се в самолета бяхме няколко десетки журналисти. Всички искаха да разговарят с него. Но той още в самото начало каза, че няма да прави някакви особени коментари. Седна, сложи си слушалките и започна да си гледа някакъв анимационен сериал на лаптопа. Доколкото си спомням беше сериалът "Рик и Морти".  През цялото време около него се тълпяха групи от журналисти и на два пъти се наложи пилотът да се намеси - разбира се много вежливо. Но Вие ме питахте за настроението му. То ми направи много силно впечатление. Видях човек, който наистина не се страхува да се върне в държавата, която се опита да го убие. Както е известно, Навални представи доказателства, че наистина са се опитали да го отровят. Тези доказателства бяха много. Разбира се, може да има съмнения дали събраните доказателства са точни, обаче от страна на правителството нямаше никаква реакция относно представените доказателства. Защото много лесно можеше да се призоват хората, които Навални споменава в своето разследване, и така нещата щяха да си дойдат по местата. Но подобно нещо не се случи.

Та така, след като обяви, че ще се върне, Навални действително го направи. Беше напълно спокоен. Очевидна беше подкрепата от страна на съпругата му Юлия. Много хора сега се възхищават на нейната сила. Тази подкрепа наистина играе много важна роля. Той беше напълно спокоен. Още веднъж искам да подчертая, че това ми направи много голямо впечатление. Постъпи по мъжки. Заяви, че ще го направи и го направи. И може би това е главното, което се случи на 17 януари.

Бяхте ли свидетел на всяка секунда от ареста му в Москва. Каква беше реакцията му?

Знаете ли, това беше моментът, в който за първи път на лицето му се изписа нещо като неприязън. Стана му неприятно при вида на тези хора с черни маски, дошли да го арестуват. Със собствените си очи го видях. Но трябва да кажа, че  три минути преди да го арестуват, той направи кратко изявление пред журналистите. Те го бяха убедили да го направи. Това беше преди паспортната проверка. Каза, че това е най-щастливият ден от живота му през последните пет месеца. Имаше предвид след отравянето. Каза, че престоят му в Германия не е бил по негов избор, че е бил длъжен да се върне, и че се прибира. Призова всички да не се страхуват. Извини се на пътниците от този полет за всичките неудобства, причинени им заради кацането на  "Шереметиево" вместо на "Внуково". Още веднъж подчерта, че не се бои от нищо и че се радва, че се връща в Русия. И се отправи към паспортната проверка.

В този момент около будката, в която се намираше служителят на „Гранична полиция“, нямаше никого.  И аз паралелно минах – много бързо – през паспортния контрол. Видях как на съпругата на Навални, Юлия, вече поставяха печат, а пред Навални изведнъж се появиха няколко души – може би от полицията, или от граничната полиция - направиха ми такова едно впечатление. Едни мрачни, с едни черни маски на лицата. Самите те сякаш бяха смутени, сякаш осъзнаваха, че нещо не е наред...  Навални целуна съпругата си. Адвокатът му се опита да поиска да му разрешат да го придружи. Но му отказаха. Навални го отведоха. А Юлия Навалная, адвокатът и прессекретарят на Навални – Кира Ярмиш, които го чакаха в "Шереметиево", трябваше да си тръгнат вече без него.  

Очаквахте ли Навални да бъде арестуван? Защото много хора смятат, че самият арест е предизвикал протести в цяла Русия.

Знаете ли, Кремъл изпращаше сигнали Навални да не се връща. Очевидни сигнали. По време на пребиваването му в Германия. И лечението му. Тези сигнали се засилиха, след като той обяви, че ще се върне. Това стана на 13 януари, а на 17 се върна. В този период му бяха изпратени няколко сигнала – било то под формата на образуване на дела срещу негови съратници, или под формата на предупреждения, че ще бъде арестуван, защото не се е подписвал редовно след условната му присъда. Той има две условни присъди преди това. Обсъждаше се, че ще го арестуват веднага. Но все пак аз си задавах въпроса защо именно сега, през януари? В една студена тъмна неделна нощ. Той се връща. Нали ще го посрещнат много хора, които го подкрепят. Те наистина се опитаха да се  съберат на летище "Внуково". Много от тях също бяха арестувани. Аз самият предполагах, че има най-различни варианти. 

Можеше да се стигне до някаква договорка на най-високо равнище. Някаква неформална договореност да го мъчат с непрекъснато влачене по съдилища. С всякакви проблеми, за да не му позволят да работи и живее спокойно. И все пак да не го арестуват.  Но очевидно никаква такава договореност не е имало. Той пристигна и веднага се отправи към килията. Първо в местното управление на полицията, а после вече в следствения арест. Вече почти две седмици е там и вероятно дълго време няма да излезе. Тоест това потвърждава, че решението е било на него самия. Той обяви това си решение и наистина пристигна в Русия независимо от цялата тази опасност, на която се излага тук.  

Междувременно руският президент г-н Путин заяви, че не е справедливо да се използват деца за протестите. Каза, че протестите са незаконни. Как ще коментирате тази реакция?

Ще започна малко по-отдалече. Все пак искам да кажа, че очевидно Навални е имал план и за този случай, в който го арестуват. В много сериозна крачка се превърна публикуването на филма за разследването на огромния дворец, построен за Владимир Путин, както се твърди в този филм. За този дворец се знаеше отдавна, но филмът е направен много майсторски и е наистина интересен. Мисля че вече е гледан над 100 милиона пъти в YouTube. Това беше една такава сериозна крачка. След това – наскоро беше, онзи ден, - бе публикувано разследване, че е възможно сътрудници на Федералната служба за сигурност да имат връзка с убийството на още двама обществени активисти, на един политик в Русия. Става дума за хора, починали внезапно, много неочаквано. В това разследване се твърди, че те са убивани по схемата, по която е направен опитът за убийство на Алексей Навални.

И за да се върна на въпроса Ви, не се е предполагало арестът на Навални да предизвика такива огромни протести. Поне от страна на неговите поддръжници. Не мисля, че Навални е виновен, задето толкова много млади хора са негови поддръжници и задето призивите да му се окаже подкрепа и да се настоява за освобождаването му се разпространяваха и в тази така популярна сега в света социална мрежа “Тик-ток”. Мнозина обърнаха внимание на това. Но аз не съм чувал поне да има призиви, специално насочени към ученици или младежи конкретно: "Излизайте на улицата!". Освен това аз поне нямам свидетелства голяма част от излезлите по улиците на руските градове, които реално и осезаемо са участвали, да са били ученици от училищата, т.е. непълнолетни. А това, което се говореше непрекъснато по руските федерални телевизионни канали, че Навални призовава именно децата да излязат на улицата, че Навални се опитва да се крие зад децата – разбира се Навални и неговите поддръжници, които руските телевизии наричаха "политически педофили".

Аз не разполагам със свидетелства много руски ученици да са излизали на улицата. Но пък непрекъснати предупреждения през деня  на изстъпленията миналата събота на 23 януари имаше. Специално гледах новинарската емисия в 11 часа сутринта по Първи канал и обедните новини по Канал "Русия" – а може би да беше и обратното, моля да ме извините, ако съм ги объркал, - имаше поне 15 минути   – по едната 7, по другата 8 минути – отделени за предупреждения преди всичко към учениците и към родителите да не пускат децата си на неразрешените акции.  И зрителите на тези програми наистина можеше да останат с впечатление, че Навални разчита на учениците. На непълнолетните. Че после ще се появят картини на задържани, бити и прочее. Аз с такива свидетелства не разполагам. Ако съм пропуснал нещо, поднасям извиненията си, но според мен за такава целенасочена политика от страна на поддръжниците на Навални да изведат децата на улицата не може да се говори.

И накрая, това не е първият път, в който руската опозиция излиза на протести. Какво е различното в настоящия момент?

На този въпрос ми е много трудно да отговоря, разбира се. Защото той е сложен. Имаше най-различни протести. И е ясно, че те са били против настоящия руски режим.  Сега така или иначе може да се каже, че Навални е един политик от нов тип. Какъв ще бъде, ако стане президент, е съвършено различен въпрос. Сега може да се каже, че той не е излязъл от обичайната политическа номенклатура, както често се случва. Понякога даден човек не се вписва в системата.

Или не иска да върви против съвестта си. Но така или иначе опозиционен политик става човек, който има някакво отношение към сегашната система. Навални е съвсем друг тип човек. С юридическо образование. С опит в бизнеса.  Поведе борба срещу корупцията. Организира интересен канал, макар и политически канал, разбира се, по който се показват различни случаи на корупция. И то сериозна корупция. Той се радва на успех. Популярен е.

На 23 януари се проведоха митинги в повече от 100 града в Русия.  Говори се, че те са най-мащабните от много години насам. Но това е единичен случай. Ще видим какво ще се случи в следващите дни. А доколко настоящите протести имат потенциал – просто ми е трудно да кажа