Над 4000 задържани в Русия при новите протести в подкрепа на Алексей Навални. Сред арестуваните отново е и съпругата на опозиционера - Юлия.

Демонстрации с искане за незабавно освобождаване на Навални бяха организирани в цялата страна. 

Юлия Навалная е била арестувана от полицията по време на неразрешено шествие до следствения арест „Матросская тишина“, където е задържан съпругът й.

"Юлия Навалная е задържана, нейният статус към момента не е известен, тъй като нямаме връзка. Тя все още не е влязла в нито едно полицейско управление", заяви адвокатът й Светлана Давидова пред ТАСС.

Навалная беше задържана и на митинга на 23 януари на площад „Пушкин“. Тогава тя беше отведена в полицията и освободена без съставяне на протокол.

Полицията в Москва се опита да блокира неразрешените акции.

Снимка: EPA
В резултат на това - демонстрантите започнаха игра на котка и мишка, приближавайки се до органите на реда, преди да се оттеглят на сигурно място или да бъдат арестувани.

Центърът на столицата остана блокиран – с ограничено движение на пешеходци, затворени магазини, спряно метро около Кремъл и пренасочени автобуси.

В Санкт Петербург полицаите извадиха палки срещу демонстрантите.

Снимка: EPA
Протестите бяха в 11 различни часови зони. Започнаха от руския Далечен Изток, където демонстрантите показаха изобретателност. Във Владивосток те танцуваха върху леда на замръзналия Амурски залив

На места температура падна до минус 42 градуса.

„Уморен съм от произвола на властите. Няма отговори на въпросите ни. Искам яснота, откритост и промяна“, каза Иван от Якутск.

От Министерството на вътрешните работи напомниха, че в зависимост от тежестта на обвинението, участниците в неразрешените протести могат да получат до 15 години затвор.

До масовото недоволство за втори път се стига, след като Алексей Навални беше задържан на връщане от Германия, където се възстановяваше след предполагаемо отравяне с Новичок.

Той е в ареста заради нарушаване на изпитателния срок, получен по дело от 2014 г. Изслушването му ще бъде на 2 февруари, заплашва го затвор до 3 години и половина.