Алексей Навални с нови доказателства за корупцията в Кремъл. Два дни след ареста си руският опозиционер публикува разследване, в което твърди, че президентът  Владимир Путин притежава истински "дворец".

Навални също така призовава привържениците си да се включат в национален антиправителствен протест в събота.

Видеото съдържа, както се твърди, непоказвани досега снимки и триизмерни изображения от пищното обзавеждане на имението в Южна Русия за над 1 милиард евро.

Показани са и документи, които според опозицията доказват, че "дворецът" принадлежи на Путин. 

Във встъпителната част на филма, публикуван в YouTube канала на Навални, опозиционерът обяснява, че е замислил разследването, докато е бил в интензивното отделение на берлинска болница. Решено е обаче текстът да бъде публикуван едва след завръщането на опозиционера в Русия, пише руската редакция на Би Би Си. 

"Защото не искаме главният герой на това разследване да мисли, че се страхуваме от него и че ще разкажа за най-лошата му тайна, докато е в чужбина", обясни Навални.

Говорителят на руския президент -  Дмитрий Песков, заяви, че Кремъл не е прочел публикацията за двореца, но "всъщност това не е вярно".

В допълнение към филма Фондацията за борба с корупцията (FBK, призната за чуждестранен агент в Русия) създаде специален уебсайт, където можете да прочетете още по-подробна текстова версия на разследването.

Tунел до морето и никакъв риболов

В центъра на разследването е дворец край Геленджик с площ от 17,6 хиляди квадратни метра, който Навални нарича „най-голямата частна жилищна сграда в Русия“. Според разследването на всички посетители на сградата е строго забранено да носят със себе си дори обикновени мобилни телефони с камера, а всички автомобили, влизащи на територията, се преглеждат на няколко пункта.

В допълнение към самия дворец, затворената зона има покрит леден дворец, църква, 2,5 хиляди квадратни метра оранжерия, 80-метров мост и амфитеатър. Тъй като дворецът е разположен на стръмен бряг, е изкопан специален тунел за достъп до морето, в края на който има дегустационна зала с изглед към морето, се казва в текста.

Площта на самия дворцов комплекс е 68 хектара, но 7000 хектара земя около двореца е в отдела на ФСБ и е затворена зона, според разследването.

Тази територия е заета от ловни полета, те са наети от Комплекс LLC, който е собственик на двореца. Освен това компанията наема и бреговата линия пред двореца. Воронежката обществена организация на хората с увреждания "Импулс" съди компанията за тази земя.

Според фонда „Навални“ ФСБ дори забранява риболова в близост до носа, на който е разположен дворецът, а полетите на самолети са забранени над територията.

Домашно кино и лозя

Снимка: PALACE.NAVALNY.COM

Разследването представя и плана на самия дворец. От него се вижда, че има няколко сауни и хамама, плувен басейн, фризьорски салон и аквадискотека. Дворецът разполага и със зимна градина и музикален салон.

Навални публикува и снимки на мебели в стаите на двореца, направени, твърди той, от работниците, извършили ремонт там. Сред мебелите има диван, чиято каталожна стойност се оценява на над 22 500 евро  и маса за 45 051 евро.

Визуализациите показват няколко стаи наведнъж -  библиотека с бели стени, украсени със златни монограми, стая със собствена сцена и яркочервена завеса, която FBK нарича личното "домашно кино" на президента, както и "стая за пушене на наргиле" без прозорци, но с малка сцена и пилон по средата.

Освен това, според FBK, дворецът разполага със собствено казино, както и зали с килим за танци, игрални автомати и писта за автомобили, както и стелажи за показване на колекции от същите автомобили.

Площта само на спалнята в двореца, според плановете, е 260 квадратни метра.

Според вестник "Проект", когато Путин идва на брега на Черно море, той провежда официални срещи в резиденция "Бочаров ручей" в Сочи, но самият той често живее в Геленджик и кани най-близките си хора в двореца за неформална комуникация.

Няколко винарни се намират в близост до двореца, а се изгражда и нова, която според разследването на FBK, принадлежи на фирмата Axis Investments на Николай Егоров, съученик на Владимир Путин.

Според СПАРК Axis Investments не е принадлежал пряко на Егоров. Към 2015 г. Axis Investments е собственост на Алексей Тот (няма по-скорошна информация за собствениците). Той оглавяваше компанията на Егоров Apex Yug.

Според оценките на фонда годишно за изграждането на винарната се изразходват около 3 милиарда рубли или около 33 788 654 евро: тези средства се изразходват и за закупуване на елитни мебели на стойност няколко милиона рубли, пише още Би Би Си. 

Сложна схема на финансиране

Изграждането на двореца, както установяват авторите на разследването, първоначално е извършено от компанията "Росинвест", за която се твърди, че е контролирана от Владимир Путин. През 2011 г. бизнесменът Александър Пономаренко обяви, че е купил този дворец от един от съсобствениците на „Росинвест“ Николай Шамалов и двама от неговите партньори.

Пономаренко заяви в интервю за "Комерсант", че сделката за 350 милиона долара е близо до истината. Но според FBK във връзка с финансовите отчети на офшорната компания Kernicom Enterprises, реалната сума на сделката е малко над 356 хиляди долара.

Документите на офшорната компания сочат, че става дума за инвестиция в компанията „Рирус“, контролирана от Kernicom. „Рирус“ според информацията в тези документи, се занимава със сделки с недвижими имоти. Конкретни обекти на недвижими имоти не са посочени в документите.

Ръководството на всички строителни работи в самия дворец се осъществява от фирмата на предприемач, близък до Кремъл, Ася Борисова, но поради тайната на обекта строежът му е бил разпределен между няколко различни фирми, според FBK. Ключовият собственик на двореца е компанията Accept, собственост на братовчед на Путин Михаил Шеломов, установи фондът.

В заключение авторите на разследването цитират схема за финансиране на двореца, в която се споменават старите сътрудници на Путин - шефът на "Транснефт" Николай Токарев, шефът на "Роснефт" Игор Сечин, предприемачите Юрий Ковалчук ​​и Генадий Тимченко. Схемата включва още Светлана Кривоногих, която вестник "Проект" нарича близка позната на Путин, и гимнастичката Алина Кабаева, чиито връзки с Путин също се съобщават в медиите.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!