От няколко десетилетия учените наблюдават тенденция пчелите да намаляват и все повече кошери да остават празни. Ако се стигне до драстичното намаляване и застрашаването на насекомите от изчезване - някои прогнозират, че резултатът ще са огромни екологични проблеми за цялата планета.

Снимка: btvnovinite.bg

Две пловдивчанки са намерили решение на проблема и го описват в книга.

Старинният град на Пловдив е люлката на няколко цивилизации през хилядолетията. По времето на Филип Македонски най-значимото антично селище около Небет тепе е било прекръстено на Филипопол.

Днес хиляди туристи идват на праисторическото Трихълмие.  Докато за тях интересът е към историята, то за Мария и Пепа Павлови мястото е повече от лично. В романа на писателката Мария хълмът се оказва най-мистериозното място.

Снимка: btvnovinite.bg

„Eдин милиардер обявява огромна награда - 100 милиона долара и спонсорира 120 екипа от цял свят и три от тях са български. Трябва да открият - за да спечелят наградата - какво става с пчелите и решение на проблема. Накрая на книгата те се събират именно тук”, разкрива Мария Павлова, автор на романа „Мистерията B-files".

„Една нахакана журналистка, репортерка, която наистина се втурва по следите на този проблем все едно прави криминално разследване, все едно разкрива убийство, в което има хиляди жертви, няма никакви свидетели, мотивите са неясни и не е ясно точно кой е убиецът”, допълва Мария.

В приключенския художествен роман екипът на журналистката се състезава с учени и ентусиасти да разкрият мистерията на така наречения „празен кошер". Оказва се, че художественото решение на реалния проблем с умиращите пчели през последните години по целия свят се крие под пловдивското Небет тепе.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако приемем, че връзката пчели - човек в момента е нарушена и пчелите ни дават ясни сигнали, симптоми, че нещо трябва да се промени, то в тази връзка човекът е този, който трябва да се замисли и да направи някаква промяна, в противен случай, пчелите ни казват ние ще си тръгнем”, издателят Пепа Павлова.

„Много хора си казват: „Ами добре, хубаво умират пчелите, ще пуснем такива изкуствени пчели или - както е в Китай - ръчно опрашване". Да но не е така. Всички пчелари ни разказват, че пчелите това, което правят - опрашването - те си го правят по своя специален  начин няма как ние да ги заменим в това нещо”, казва Пепа.

„Пчелите са наши помощници, докато в света в момента изчезват мравки, хлебарки. Изчезват много насекоми. В Германия са останали 25% от насекомите изобщо на страната” допълва  Мария.

„Ние не можем да разчитаме на политици и на организации. Единственото, което може да спаси планетата, според мен, е да създадем в малките деца любов към пчелите, любов към мравките, любов към хлебарките, ако щете, към цветята. Те трябва да разберат, че това е абсолютна част от техния контекст, те трябва да разберат, че домът ти е това цялото - Земята е дома ти”, смята Мария.

Ако къщата ни гори, няма ли да грабнем водата да гасим, вместо да извадим кибрита и да палим още огънчета, пита писателката, според която ние продължаваме доразпалваме пожара.

Именно по-голям дебат за околната среда си поставят за цел сестри Павлови, които сами издават книгата си. Те са категорични, че изчезването на цели популации насекоми е сред резултатите от безхаберието на хората и все още не са загубили надежда, че промяната е възможна.