Промяна във ваканциите на учениците не се предвижда, посочи министърът на образованието акад. Николай Денков в предаването „120 минути“.

„Не предвиждаме промяна на ваканциите за учениците, тъй като имахме онлайн обучение през цялото време на епидемията. Усилията трябва да се насочат към компенсиране на пропуските и връщане в училище на тези деца, които отпаднаха“, заяви министърът.

„Междувременно заради неприсъственото обучение, както и миналата година, ще използваме до 2 седмици след края на учебната година“, посочи още той.

„Ние излязохме с една статистика, която показа, че нашите ученици имат доста по малко задължителни учебни часове, отколкото техните връстници в европейските страни. Най големи са разликите между 1 и 6 клас. Всъщност след това от 7 до 11 клас практически равни на техните връстници, 12 клас също е по кратък, но той си има специфика“, обясни министърът. по думите му вече министерството на образованието вече организира преглед на учебните програми и на учебниците, но той трябва да върви заедно и с една дискусия.

„Кога ще отпадне тестването за COVID на учениците e решение на здравните власти. Очакваме колкото може по бързо да отпаднат част от мерките“, коментира министърът на образованието и отбеляза, че няма проблем с доставката на тестове. Министърът каза, че вече в около 50 от 250 български общини няма тестване, защото в тях заболеваемостта е под 250 на 100 000 души. 

„Около 11 300 са децата под 18 години сред бежанците от Украйна. Трябва да се разбере колко ще искат да останат, къде ще останат и ще им се предложат училища и детски градини“, заяви още министърът на образованието. 

„Можем да поемем около 20 00 деца без натоварване на системата. Подготвяме сценарий и със 100 000 деца, когато ще трябва да се създаде нова организация“, обясни той.

По думите му децата от Украйна ще имат допълнителни часове по български език, осигурено е целево финансиране. Има учители, които ще осигурят това обучение.

Децата с двойно гражданство вече са в училищата и в детските градини. Сега става дума за тези, които ще са със статут на бежанци, поясни министърът

Чака се от Министерство на здравеопазването да уточнят какъв да е здравният статус, за да бъдат приети децата в училища и забавачки - например какви ваксини трябва да имат, каза още Денков.