Българските ученици учат най-малко и почиват най-много в сравнение с европейските си връстници. Затова от образователното министерство предлагат промени в броя часове и дължината на ваканциите.

Снимка: bTV

Промените са мотивирани с тревожни данни че учениците до 10. клас у нас учат най-малко спрямо децата в Европа. Задължителните им часове у нас са около 7000, а за сравнение в Ирландия са над 11 000.

Снимка: bTV

Затова има три проекта. Всички да се върнат в клас на 15 септември, както до сега. Но се удължава учебната година за учениците от 1. до 6. клас. Ваканциите се запазват.

Според втория учебната година стартира на 7 септември за всички, освен за учениците от спортните училища,  отново от 1. до 6. клас учат повече през юни, а ваканциите са по-дълги с пет дни.

Снимка: bTV

Според третия учениците се връщат в клас на 1 септември, удължаването важи за същите класове, а ваканциите са по-дълги с 10 дни.

Според някои ученици предвижданите нови промени не биха довели до съществена разлика в знанията. Напротив, биха донесли още объркване в учебната програма, която така или иначе е усложнена заради COVID ситуацията.

Снимка: bTV

„Напоследък преживяваме доста промени особено във формата на обучение покрай пандемията и още купища неща и мисля, че е абсолютно ненужно и би ни натоварило. Пък и за тези няколко часа, в които би се удължило това обучени не мисля, че нещо ще се промени“, смята ученичката в 12. Клас Пламена Колева.

Директорите смятат, че по-скоро е нужно да се намали обемът на учебния материал и да се преразгледа какво и кога да се учи.

„Въпросът в случая е какво се изучава, защото съм имал ученици, които са идвали от други държави при нас и се оказва, че ние учим примерно много по-тежка математика от тях. Т.е. това, че имат определен брой часове не означава че учебното съдържание е по-лесно“, заяви директорът на 127 СУ „Иван Николаевич Денконглу“ Александър Лазаров.

От образователното ведомство уверяват, че успоредно с обсъждането на вариантите се прави и преглед и на програмите.

Разбира се, имаме проблем с претоварените учебни програми, но основният проблем е в това, че няма време за упражняване, за разбиране на тези знания, без да се трупат нови знания. Това удължаване го искаме изключително в тази посока“, заяви образователният министър Николай Денков.

Който и от вариантите да бъде приет, той няма да важи за следващата учебна година. Наесен децата ще се влезнат в клас както досега на 15 септември.