Мишел Барние, бивш външен министър на Франция, дипломат с много опит, през 2016 г. беше натоварен да проведе преговорите от името на 27-те страни-членки на Европейския съюз по излизането на Великобритания. В предаването „120 минути” той разкри подробности за преговорите с историческо значение и многото неизвестни в уравнението брекзит.

– Вие сте голям дипломат с много богат опит. Вие бяхте нашето общо лице в тези сложни преговори. Какво чувствате в момента?

– Оставаме решени, работихме много с всички правителства на ЕС, включително и българското по време на българското председателство, което беше истински успех. Постигнахме споразумение с министър-председателя на Великобритания, но тя днес не може да постигне мнозинство. Същевременно ние изпитваме безпокойство Великобритания да излезе от ЕС без споразумение.

– Казват, че добрата сделка води до печалба и за двете страни. Това възможно ли е в този случай изобщо?

– Брекзит не може да бъде взаимно изгоден, той е взаимно неизгоден, няма никаква печалба от брекзит. Преди 21 години имаше референдум във Франция за влизането на Великобритания, Ирландия и Норвегия. Тогава се включих в кампанията в полза на „Да”-то. Не съжалявам.

– Вие преговаряхте по този развод цели 18 месеца. Кой момент, дума или среща никога няма да забравите?

– Преговорите бяха много комплексни, необикновени. Виждат се негативните последици в Ирландия. Често ходя там и по време на престой в една малка община, група развълнувани жени започнаха да плачат и ми казаха „Правете нещо, за да не започнат отново конфликтите”. Ние спечелихме този мир, но всеки продукт, който ще влезе в Северна Ирландия от Лондон, ще влезе и в България или Германия, ние сме един пазар и имаме нужда да защитим нашите консуматори и фирми.

– Всички ние се страхуваме от неизвестните, които надвисват от излизането на Великобритания по този начин от съюза. Например, по-скъпо образование, много български младежи учат на Острова. Рискови времена за бизнеса. Кой е вашият най-голям страх?

– Страните от Съюза остават в общия пазар. Например, българските граждани, които ще се настанят там след 2020 г. около 20 хил. български граждани, ние им оказахме предимство пред останалите 4,5 млн. европейски граждани, намиращи се във Великобритания. След това, младите българи, които ще дойдат да учат във Великобритания, ще се прилага същинската политика за емиграция на Обединеното кралство.

– Защо Европейският съюз е категорично против предоговаряне на някои аспекти от подписания договор, както иска британския парламент?    

– Брекзит, е договор, който е финализиран, няма по-добър. Ние разгледахме всички въпроси за гражданите, бенефициентите на еврофондовете, на всички места, на които се създава  неизвестност за връзката с брекзита, ние уредихме тези въпроси в споразумението. Остана въпроса за границата с Ирландия, да няма твърда граница, но споразумението за подреден развод вече съществува и успоредно с него бихме могли да работим и по политическата декларация, която предвижда рамките на бъдещето.

Цялото Интервю с Мишел Барние вижте във видеото!

Кой е Мишел Барние?

Мишел Барние е роден през 1951 г. в малкото градче Тронш в Източна Франция. На 21 години завършва най-старото в света бизнес училище в Париж, а година по-късно застава начело на департамента Савоа. През 1993 г. е избран за министър на околната среда на Франция, а през 1995 г. за министър по европейските въпроси. В началото на кариерата си в Брюксел – в комисията „Сантер” е комисар по регионалната политика и реформата на европейските институции. След края на мандата се връща във Франция, където става министър на външните работи, а през 2006 г. е специален съветник на тогавашния председател на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. През 2009 г. е избран за евродепутат. В продължение на 10 години е вицепрезидент на ЕНП. От 2010 г. е заместник-председател на комисията „Юнкер”, а от октомври 2016 г. е главният преговарящ на Европейския съюз по напускането на Великобритания. Женен, с 3 деца.

Промяната Европа“ е поредица от журналистически материали, посветени на мястото на България в Европа и предстоящия евровот. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и ще се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg: https://btvnovinite.bg/PromyanataEvropa