Щом види намалена цена – той купува. Трупа запаси, за да се чувства по-сигурно. Германецът Михаел Киршнинг се опасява, че след брекзита ще настъпи дефицит на стоки и се е превърнал в т. нар. "препер", или човек който се презапасява.

„На хората, които имат пари, им е все едно. С пари можеш да си позволиш всичко, но обикновените хора ще увиснат. Лично аз мисля, че ситуацията ще се влоши драстично”, каза Михаел Киршнинг.

Михаел и други "препъри" се опасяват, че твърдият брекзит ще доведе до катастрофа, а плановете на правителството дори подсилват страховете им. То реши да постави 3500 войници в готовност за извънредни обстоятелства при твърд брекзит.

„Войниците ще бъдат въоръжени и ще трябва да поддържат реда. Предполагам, че в един момент ще започнат и да стрелят по хората, и тогава всичко отива по дяволите”, коментира Михаел Киршнинг.

– Какво имате предвид?
– Ами ще си имаме малка гражданска война.

Той е убеден, че нищо няма да функционира както преди. Включително и митницата в Дувър, най-важният разпределителен възел на Острова.

„Мисля, че в момента един ТИР, пътуващ за ЕС, преминава за минута и половина. След брекзита това ще трае четири минути. Значи за 24 часа ще се образува пет мили задръстване. В рамките на една седмица задръстването ще стигне до Лондон”, опасява се Михаел Киршнинг.

Властите също смятат, че при твърд брекзит ще се образуват километрични задръствания, а това е проблем най-вече при хранителните продукти. Почти половината от храните във Великобритания са внос. Голяма част от тях идват от ЕС. Експертите изчисляват, че ще има недостиг най-вече на пресни продукти.

„Продуктите, които се транспортират в охладено състояние, имат трайност от четири до пет дни и трябва бързо да се придвижат до потребителя. Всяко едно забавяне означава, че те стават недостъпни за купувача. И никакви складове или стратегии не помагат”, каза Шейн Бренан от Сдружение на спедиторите на хранителни продукти.

Михаел Киршнинг смята, че на местния пазар в Милтън Кейнс много продукти просто ще изчезнат, но в загрижеността си той сякаш няма много съмишленици. Повечето хора в Милтън Кейнс гласуваха за брекзита и, като че ли са убедени, че Великобритания ще се справи и сама.

„Има заблудени хора, които ще започнат да се запасяват. И това ще създаде проблем. Мисля, че е излишно. Ако хората проявят благоразумие, недостиг няма да има”.

„Мисля, че трябва да продължим. Трябва да си върнем суверенитета. Не искаме повече да ни командват от Брюксел”.

Михаел Киршнинг не оставя нищо на случайността. Чрез „Фейсбук” разменя съвети с други препъри. Как например се сушат заленчуци, за да бъдат по-дълготрайни. Някои пък си купуват принадлежности за къмпинг, за да са готови за спиране на тока.

„Запасите ми в долапите ще стигнат за 2 месеца. В хладилника и във фризера също имам храна за още три месеца. Аз нямам проблем”, категоричен е Михаел Киршнинг.

Онези, които не се запасяват, са лекомислени, уверен е той. За всеки случай си е подготвил и план Б. Ако всичко се срине, смята да се прибере в Германия – след почти 30 години на Острова.

Промяната Европа“ е поредица от журналистически материали, посветени на мястото на България в Европа и предстоящия евровот. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и ще се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg: "Промяната Европа".