Посланиците на 27-те страни-членки на Европейския съюз се споразумяха, че гражданите на Великобритания ще пътуват без визи дори и при брекзит без сделка. Това се посочва в изявление на Съвета на ЕС.

Британските граждани ще могат да посещават ЕС без виза за период до 90 дни.

„Посланиците на ЕС решиха, че след брекзит гражданите на Великобритания, пребиваващи в Шенгенската зона за кратко време (90 дни на всеки 180 дни) трябва да имат право на безвизово пътуване”, се казва в документа.

Посланиците дадоха мандат на румънското европредседателство да започне преговори с Европейския парламент за законодателно решение по въпроса.

„По правилата на ЕС безвизовият режим се въвежда при условие на взаимност. Правителството на Обединеното кралство заяви, че няма намерение да иска визи от гражданите на ЕС, пътуващи във Великобритания за кратко”, се казва в документа.

При брекзит със споразумение тези правила ще започнат да действат след завършване на преходния период, който би трябвало да продължи до края на 2020 г. В случай на брекзит без сделка те ще се прилагат от момента на излизане на 29 март 2019 г., ако датата не бъде отсрочена.

В документа относно безвизовия режим обаче Гибралтар е означен като „колония” на Великобритания, което разгневи Лондон, отбелязва Ройтерс.

В него се прави ново разграничение между онези, които живеят във Великобритания и онези, които са граждани на Гибралтар, британска отвъдморска територия, която сега е в ЕС.

Ройтерс цитира информация на дипломати, че когато чул това, британският посланик в ЕС изразил възраженията на Лондон пред останалите си колеги. Британска говорителка пък заяви: „Гибралтар не е колония и е напълно неуместно да бъде описван по този начин”.