Ако мигрантите не преминат през Гърция, ще се насочат към границата на България. Това коментира журналистът и преводач Мажд Алгафари в студиото на „120 минути“.

Според него между струпаните на границата хора няма сирийски бежанци, а хора, които са дошли в Турция нелегално и са искали да отидат в Европа заради тежкия живот.

Снимка: bTV

Турция няма визов режим с повечето страни и всички могат да влязат в страната. После те си хвърлят паспортите и започват да работят нелегално, с което се стига до ниско заплащане и заплаха от страна на работодателите, че ще сигнализира полицията, обясни Алгафари. 

Няма как за толкова кратко време сирийски бежанци да се окажат на турската граница, добави той.

Снимка: bTV

Според него в Одрин има координирани групи, които са готови да тръгнат към България.

„И ще опитат през Гърция, ако там стане, ще минат оттам, ако не успеят и една част се върнаха към Турция и ако не става през Гърция, ще тръгнат към България“, обясни журналистът.

Ако не се намери дипломатическо решение на много високо ниво – Русия, ЕС и САЩ, тогава Турция ще си отдръпне армията и ще пусне, който където иска да ходи“, каза още Алгафари.

Ердоган заяви преди дни, че ще пусне сирийските бежанци към Европа, след като войски на Башар Асад убиха 33-ма турски войници в Идлиб.