Германия залага на модела на Южна Корея в борбата с коруна вируса. На кратко това означава да бъдат правени възможно най-много тестове.

Германците са плавни в своите действия, те заложиха на възможно най-масово тестване още от самото начало. По този начин бяха диагностицирани на време и много от леките случаи и карантина бе наложена на време.

Към момента страната разполага с капацитет от 300 до 500 000 теста седмично. Целта броят им до края на април да достигне 200 000 теста на ден. Въпреки усилията обаче броят на заразените продължава да расте, а министър на здравеопазването Йенс Шпан определи ситуацията през изминалата седмица като затишие пред буря.

На този етап здравната система в Германия не е претоварена, което дава възможност да бъде подадена ръка на Франция и Италия.

Това от една страна е сигнал, че Европа е единна в кризата и от друга дава възможност на учените и вирусолозите при грижите към пациентите от Италия и Франция да опознаят по-детайлно вируса, което може да помогне при работата за бъдеща ваксина.

Данните от края на седмицата са, че Германия може да поеме грижите за 123 пациенти от Франция и Италия. Федралното правителство гласува помощ от над 750 милиарда евро. Това е най-голямата финансова помощ в историята на ФРГ.

Като съпоставка, пакетът за справяне с финансовата криза през 2008 г. е 480 милиарда евро. И изобщо през изминалата седмица се случиха много събития, които ще останат като първи в историята.

Например, министърът на икономиката Петър Алтмайер бе заснет да шофира в Берлин сам служебната си лимузина, а не както е прието по етикет и съображение за сигурност да се вози на задната седалка. И всичко това, заради мерките срещу корона вируса.

Канцлерката Меркел участва дистанционно в държавните дела, защото все още е под домашна карантина.

Една от най-тежко пострадалите индустрии е автомобилната, което ще има последствия в много страни в Европа. Именно затова голяма част от фирмите от този отрасъл работят върху навлизане на пазара а медицинска техника.

Финансите предупреждават, че икономическите последици от изолацията ще са ужасяващи. Въпреки това мерките ще важат поне до 20 април, а Меркел апелира за търпение.