Във време на властващи лъжи и заблуди истината става все по-дефицитна стока. Казват, че магьосниците са най-честните хора на света. Те ни заявяват открито, че ще ни излъжат и в крайна сметка си спазват обещанието и го правят, докато ние ги аплодираме.

Осмото издание на магична среща "Златна котка" ще е с неповторимо чуждестранно присъствие. В последните три дни от месец март на българска почва се събират едни от най-авторитетните имена в международната магична общност. Габрово отново е домакин на най-голямото събитие за магия, фокуси и илюзия на Балканите.

Снимка: btvnovinite.bg

За пръв път в Източна Европа заради "Златна котка" идва великолепният Майкъл Амар. Наречен "фокусникът на фокусниците", той е гуруто на модерните илюзионисти и първият, който дръзва да издаде тайните на професионалните магьосници в демонстративни видеоклипове. Освен че ще покаже уменията си, Майкъл Амар ще бъде и лектор в специализирания семинар за фокуси и илюзия, който традиционно съпътства събитието.

Майкъл Амар показа на живо в предаването „120 минути” няколко фокуса в опит да обори скептицизма на Светослав Иванов. Той е работил с Дейвид Копърфийлд по подготовката на някои от номерата му. Дори го учи на номер с ластици, който показа и на водещия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Децата се дивят на всичко, но в един момент разбират как се случват нещата. Разбират как функционират нещата и започват все по-малко да се впечатляват от заобикалящия го свят. Едва, когато си възрастен и видиш фокус, тогава отново изпитваш същото чувство. Отново се чувстваш като дете. Ето защо фокусите са за децата, но и за възрастните”, казва Майкъл Амар.

„Разработих учебна програма за деца от 8 до 12-годишна възраст. Наричаме го курс за основни житейски умения и така прикрихме курса по фокуси, защото докато се учиш на фокуси, придобиваш житейски умения. Провеждаме курса в 110 града в САЩ, както и в Китай. Във всички страни хората се притесняват, че децата твърде много общуват на технологично, а не на човешко ниво. Чрез магията трябва да общуваш на човешко ниво”, каза Амар.