Здравният министър Костадин Ангелов разпореди проверка вчера по повод информацията, че общински съветници в Сандански са се ваксинирали наравно с медиците на първа линия.

Проверката е установила по безспорен начин, че редът за ваксинации на българските граждани е нарушен, съобщи в профила си във „Фейсбук“ здравният министър.

В COVID системата, където се регистрират ваксинираните лица, са вписани четирима общински съветници от Общинския съвет в град Сандански. В утрешния ден ще бъдат извикани за обяснения отговорните лица и институции в Сандански и тогава ще стане ясно дали ще има и каква ще е наложената санкция.

Припомняме ви, че скандалът гръмна вчера, когато стана ясно, че местна медия е заснела как се имунизират общински съветници в Сандански и предизвика множество въпроси – защо се ваксинират те, при положение в България в момента се имунизират само лекари, медицински сестри, помощен персонал на първа линия.

Ваксинираните общински съветници са от различни партии.

Пред bTV председателят на Общинския съвет обясни, че до имунизацията се стигнало, тъй като останали неизползвани дози, които иначе трябвало да се изхвърлят.

Oт РЗИ пък коментираха, че дозите е трябвало да бъдат върнати и използвани за хора от първата фаза в областта, които чакат – това са лекари, медицински сестри, помощен персонал. Oстават доста въпросителни защо организацията е била такава.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!