Остри реакции след скандала с ваксинирането на общински съветници в Сандански, които не са от първата фаза на имунизацията.
Пациентски организации разкритикуваха случилото се. От болницата и Регионалната здравната инспекция заявиха, че ще запазя мълчание, докато не приключи проверката, разпоредена от здравния министър проф. Костадин Ангелов. 

Ваксинираните общински съветници са от различни партии.
Пред bTV председателят на общинския съвет в Сандански, който е сред ваксинираните, обясни, че до имунизацията се стигнало, тъй като останали неизползвани дози, които иначе трябвало да се изхвърлят. 

„Хора, които не са на първа линия пререждат медици, които се нуждаят. Другият проблем , който ми направи впечатление е, че по този начин се уврежда доверието във ваксинацията, тъй като има тенденция да се смята, че това било постановка, за да се създаде обществото илюзията, че няма достатъчно ваксини и се бърза. Тоест, всеки един такъв неправилен акт води до конспиративни теории и увреждане на доверието във ваксините“, коментира Пенка Георгиева от пациентска организация „Заедно с теб“.

Oт РЗИ пък коментираха, че дозите е трябвало да бъдат върнати и използвани за хора от първата фаза в областта, които чакат – това са лекари, медицински сестри, помощен персонал. Oстават доста въпросителни защо организацията е била такава. 

Вчера здравният министър разпореди проверка, резултатите от нея се очакват днес в късния следобед. Ако се установи нарушение на ваксинационния план, ще има и наказания. 

„Можеха да пробват в местната болница да потърсят хора с хронични заболявания, които може да не оцелеят, защо се предлага първо на общинските съветници, така се подкрепя общото мислене, че трябва да си депутат, общински съветник, за да стигнеш до нещо толкова важно“, каза д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация.

Изясняването на казуса предстои, както и това дали в крайна сметка ще има наказани.

На този фон продължава тенденцията на намаление на броя новозаразените с COVID-19. За последното денонощие новите случаи са 394, това е почти 7 на сто от направените тестове за същия период.
Починалите са 19, излекуваните – 542. Още 118 души са ваксинирани, с което общият брой става 13 473.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!