Клип с ваксиниране на общински съветници от Сандански взриви социалните мрежи. Причината - те не са сред хората от първата фаза. Здравният министър разпореди незабавна проверка.

Клипът на местна медия е запечатал момента с ваксинацията на част от общинските служители.

Ваксиниралите се съветници са общо четирима. Сред тях и председателят на Общинския съвет Николай Шаламандов и неговите заместници.


"Аз не съм искал да се ваксинирам днес, но казаха, че ако бях отказал, то ще станеше още по-зле", заяви Николай Шаламандов.

По думите на председателя на Общинския съвет в Сандански, ваксинацията им се е случила, тъй като останали дози и иначе е трябвало да се изхвърлят.

"Какъв е казусът? Казусът е бил, че след като са разопаковани ваксини, в болницата са останали няколко броя, мисля, че около 30", допълни Шаламандов.

Така днес в болницата в Сандански са се ваксинирали общо 20 души от общината.

"При допитването установихме, че голяма част от медиците ни са прекарали COVID-19 в рамките на последните два-три месеца и на този етап пожелаха да се въздържат от ваксиниране. Не смятам, че това, че са се ваксинирали общински съветници е някакъв лош знак или минус, даже напротив", заяви зам.-кметът на Сандански Павлина Караджова.

От РЗИ-Благоевград коментираха за bTV, че това е нарушение и че ръководството на болницата е трябвало да им върне остатъка от ваксини, тъй като в областта имало медици, които се нуждаели от тях.

Опитите ни да се свържем с болничното ръководство останаха напразни.

А в профила си във „Фейсбук“ здравният министър написа, че е разпоредил проверка, която да приключи до 24 часа. Ако се докаже, че редът за ваксинации е нарушен, всички длъжностни лица от системата на здравното министерство, отговорни за изпълнението на плана в региона, ще понесат най-строги санкции.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!