Една от най-звучните сръбски думи е „позориште”, но контракоментаторът в мен ми казва, че сръбската дума за театър не е подходяща за българската действителност. 

В последните дни от лятото, повеят на горещия вятър, който цял август си играеше с отпадъците под българските магистрали, ни донесе и нова порция скандали. 

Те освен от коментар, се нуждаят и от контракоментар. Напълно в синхрон с новата мода - всяко нещо да си има „контра", което да го отрича напълно, за да има „баланс".

Първо жълт сайт публикува позорящи снимки на приятелката на кандидат за кмет на София. След това същият сайт организира „протести в защита" на единственият кандидат за Главен прокурор - Иван Гешев. 

Но контракоментаторът в мен ми казва, че познатата схема - автобуси, провокации, истерия, е спонтанен израз на група „будни и активни граждани". Може би затова и самият господин Гешев, не се разграничи от подкрепящите го, нито се самосезира за снимките.

Появиха се и познати герои от едни други протести, когато Бойко Борисов беше от другата страна на барикадата. Тогава, през 2013 г. те твърдяха, че той им е давал пари да свалят Орешарски. Сега, през 2019 г., те вече разкриват сценарии за свалянето на Борисов.

Но контракоментарорът в мен ме кара да ви спестя тази информация.

Аристотел първи казал, че Земята е сферична, а Галилео Галилей твърдял, че се върти, но контракоментаторът в мен ме кара да дам думата дори и на тези, които ни убеждават, че тя е плоска и си седи.

Вие може да си мислите, че водата е мокра, но балансьорът в мен ме кара да се съмнявам, че май може и да е суха. Заглушиха радиото, но плуралистът в мен нарече това „техническа профилактика".

По-мръснишка кампания не сме виждали, но балансьорът в мен ми казва, че това е просто „кампания".

Както на всяко действие има равно по сила противодействие, защо всяка власт или гражданска позиция да няма и своята контра. Например, има премиер и вероятно контрапремиер. „Главанаци" слушат контрапремиера и уволняват, а „контраглаванаци" слушат премиера и назначават. 

Този горещ вятър тотално ни размъти главите. Но не е ли крайно време, властта да престане да се занимава с глупости и познати до болка схеми, а да погледне сериозно на начина, по който се сбогува с нормалността, етиката и усещането за време и пространство дори.

Не бъдете контра. Останете с акъла си.

Вие сте със „120 минути”, аз съм СИ.