През седмицата очаквано отново на хоризонта се зададе хартиеното гласуване. Заканиха се, направиха го. Сякаш начертаха кръг с пръчка в пясъка и наредиха разноцветни топчета, готови за игра. Сините и променящите топчета целят по жълтата гуда.

До нея е червената масльонка или бубичка, както казват на топчетата децата в Шумен. Тя обаче след карамбол по синята и променящата гуда се търкулва на изток в кръга, близо до билюрката, както се казва играта на турски и застава до стъклените шарики, както пък руските деца казват на топчетата си.

Така трите топчета - жълтата гуда, червената бубичка и билюрката си направиха „тройче“, както пък е известна играта в Самоков. И готово - на следващите избори в България отново ще гласуват и мъртвите.

В контекста на това се сетих, че след като за политиците по-важният въпрос е как гласуваме, а не защо все по-малко гласуваме, искам съвсем сериозно да направя едно процедурно предложение преди второто четене в парламента.

Дано не съм закъснял.

Най-сигурната система в света, позната на демокрацията, не е на хартия, нито пък е машина. Това е „Гамбийската изборна система на стъклените топчета“. И тук съм напълно сериозен.

Там гласуват по следния начин още от 1956 г. Няма урна. За всеки основен кандидат или партия в избирателната секция има малък варел с тесен отвор отгоре. От отвора тръгва къса тръба, която е свързана със звънче.

След като представи документа си за самоличност, на избирателя не се дава бюлетина, а малко стъклено топче, което всъщност е неговата бюлетина. Той го пуска във варела на избрания кандидат и звънчето издрънчава. Един звън, един глас. При повече от един звън, гласът се анулира.

Перфектната система за България в момента. Защото, дами и господа, Гамбия може да има много проблеми, но никой, повтарям никой, така и не е обвинил гамбийците в изборни манипулации, а те с гордост си ползват своята избирателна система и не искат и да чуят нито за хартия, нито за машина. Така си избраха и нов президент миналата година. Е, вярно, предишният президент трябваше да избяга от страната в Екваториална Гринея, но това е друга тема.

Като гледам парламента у нас натам отиваме - щом ще гласуваме и с хартия, и с машина, защо да не гласуваме и с топчета? При толкова гуди, бубички и тройчета в парламента…