Има събития и явления, които са решаващи за нашия живот в локален план. Това са инфлацията, данъците, законите. Те зависят предимно от нашите, български представи за ситуацията в страната и се навигират от нашите, български решения, свързани с финансови и законодателни инструменти.

Те пък са проекция на определени обществени настроения, които моделират образа на общата ни представа как искаме да изглежда България.

Това са събития и явления, които са под наш контрол.

Всички те се развиват на фона на по-големи събития и явления, които са решаващи за нашия живот в глобален план. Такива са войната в Украйна, ситуацията на фронта, финансовите измерения на санкциите срещу Русия и тяхната дълбочина и ефект, маневрите на Русия и отговорът на САЩ. Вариациите в инфлацията в Европа и отражението им върху икономиките на средно големите европейски държави в Източна Европа, каквато е България.

Това са събития и явления, които не са под наш контрол.

Ходът на войната в Украйна не зависи от нашите решения, но ходът на ситуацията у нас до голяма степен зависи от развитието на войната в Украйна.

Най-голямата заблуда на миналата година беше, че войната ще приключи бързо. Тя не само, че няма да свърши скоро, но тепърва ще дава все по-голямо отражение върху политиката, икономиката и социалната среда в Европа.

В последните няколко месеца военните действия навлязоха в по-студен етап, капсулираха се предимно около окупираните от Русия територии. Основната стратегическа задача на Украйна в момента е да си върне тези територии, а на Русия да ги запази. Но не трябва да се заблуждаваме, че това бележи някакво "самоограничаване" на бойните действия. Напротив.

Активността на западните съюзници в последните десет дни ни показва, че Украйна очаква нова офанзива от Русия с мащаб, който не е известен. Ако следваме логиката на САЩ и Великобритания за представяне публично на класифицирана информация в опит да предотвратят даден руски план, активизирането на доставките на западно оръжие за Украйна, показва, че наистина нещо се очаква да се случи.

Оръжие спешно изпраща Канада, САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Швеция. Украйна настоява за германски танкове, но все още решение по този въпрос не е взето. Всичко това означава, че Зеленски се подготвя за нова ескалация, която може да започне във всеки един момент. Тази подготовка е свързана с хипотеза за масирана руска офанзива, която ще включва над два милиона войници и нов опит за превземане на Киев.

Разбира се, в този момент това е само хипотеза, но ако това се случи в рамките на поредната българска предизборна кампания, събитията в Украйна ще изместят всички останали теми, което ще принуди партиите да се позиционират още по-категорично по отношение на случващото се.

"Информационната умора" от войната, която се наблюдава из континента ще приключи и всички погледи отново ще бъдат отправени към втората по територия държава в Европа.

Това ще включва още по-силно активизиране на западните държави в региона и в България и още по-настойчиви призиви за овладяване на проблема с корупцията и зависимостите.
Не заради българския политически пейзаж, а заради по-широкото схващане, че корупцията означава зависимост, а зависимостта е слаба брънка във всяка верига, особено по време на геополитически сблъсък. Това е голям проблем за част от българския политически елит в момента, върху когото са насочени прожектори, надхвърлящи границите на страната.

В този смисъл, темите в българската предизборна кампания през следващите месеци зависят от събития, върху които ние нямаме контрол, но които ще определят контекста, в който отново ще сме призвани да гласуваме след по-малко от три месеца. Застой на събитията там, ще означава акцент върху локалните ни проблеми - поредната мръсна кампания и компромати, ескалация на събитията там, ще е равно на фокус върху по-големите теми, свързани с геополитическата ни ориентация, принадлежност и ангажименти.

Така че ни очакват интересни и много важни седмици, през които ще станем свидетели на стари битки със стари похвати вътре, на фона на непрекъснато променяща се среда навън.