Какво се случва с така известните инхаус договори за изграждане на aвтомагистрала “Хемус” и платените по тях около един милиард лева аванси?

Какво е инхаус? Още през юни 2021 година доклад на Сметната палата описа този вид обществени поръчки за изграждането на автомагистрала „Хемус“. Те са възложени от агенция "Пътна инфраструктура“, без да е открит конкурс с други кандидати - с директно възлагане, след като фирмата е декларирала ресурс - персонал и техника.

Ресурс обаче "Автомагистрали ЕАД“ не е имала, каза тогавашният председател на сметната палата.

"„Автомагистрали ЕАД“ не е разполагало с тези ресурси като персонал и техника", каза Цветан Цветков през юни 2021 г.

Въпреки това поръчките са възложени, а „Автомагистрали“ е наела ресурса от подизпълнители, част от които са взели десетки милиони левове аванси.

Сред участъците за ремонт е и скандалният лот 5, по който тече разследване за източване и пране на държавни пари с 9 обвиняеми. Освен всичко договорите на „Автомагистрали ЕАД“  с фирмите подизпълнители не са за строителство, а за наем на техника и работници.

Така държавата без конкурс и привидно чрез договори за наем, е възложила строителство на свои близки фирми, обявиха служебните министри Виолета Комитова и Бойко Рашков преди две години. Увисна въпросът кой е реалният строител на лотовете на „Хемус“? Шефът на една от фирмите с тези договори - за наем на ресурс за Лот 1 Велико Желев не отрече, но и не коментира, че няма статут на строител, като изтъкна, че е избран от „Автомагистрали“ с търг. 

"Държавата определи правилата. Държавата реши да сключи договор с "Автомагистрали". "Автомагистрали" направи търг. Ние бяхме поканени и други фирми бяха поканени. Сключихме договор. Имаме оферти. В тези различни участъци. Ние сме участвали във всички", коментира Велико Желев.

Така държавата се озова пред трудна дилема - дали да развали договорите, или да налее още пари след авансите, за да върви строителството?  Или някак да ги промени, за да си гарантира реално строителство и отговорност при некачествено изпълнение, или липса на свършена работа. Иначе и сегашният регионален министър нарича изпълнителите "строители".

„Строителите са получили едни големи аванси от 35 процента, а те не желаят да строят по простата причина, че искат индексация в парите, това е проблемът на „Хемус в момента“.

Следва да си спазват договорите и да продължат да строят. Все пак успяхме на първи лот, където строителството е най-напреднало. Там успяхме да спасим едни мостови конструкции, които до онзи момент за съжаление бяха построени до средата“, заяви регионалният министър Иван Шишков през февруари.

Два пъти отстранявана като директор в „Автомагистрали ЕАД“ Десислава Христова сега е експерт към Института за пътна безопасност.

Организацията е изпратила запитване до Министерството на регионалното развитие и благоустройството какво се случва с инхаус - договорите за „Хемус“. Дали са преподписани, дали има нови плащания, има ли изпълнение и в какво се състои то?

Десислава Христова: Има инхаус договор и за 84 свлачища, но и там нищо не се случва

„Моето лично мнението е, че не е целесъобразно да дадеш 1 млрд. лева по този начин. Процедурите са законосъобразни. Те съществуват и в директива на ЕС. Тя е инкорпорирана в нашето законодателство едно към едно. Може да се възлага, но когато се злоупотребява със закон - дори да е перфектен, ако имаш лоши намерения, ще го заобиколиш, винаги ще намериш начин“, каза Десислава Христова в „120 минути“.

„Това не е конкурс и няма състезателно начало, за да има участие на много фирми. Държавата решава на кого да възложи – на когото отговаря на трите изисквания: да няма частно капиталово участие; повече от 80% от оборота да е формиран от дейности, възложени от възложителя, и контрол върху дружеството, което ще е изпълнител“, посочи тя.

Според нея обаче в директивата тези 80% са нещо, което се възлага на доверие.

"Освен първият договор за инхаус, който беше до Велико Търново, след това имаше още три – за още три лота, след това още един за скоростния път Видин – Ботевград, и още един за 84 свлачища.

Със свлачищата нищо не се случва. До Рилския манастир е завършено, по още 2-3 нещо се прави, по другите – нищо не се прави. Много пъти апелирах някой да попита министъра за това, защото е много удобно да ходиш с едни колби и да обясняваш как някой е строил незаконно. Но реално това е бутафория и е театралничене, и пиар акция, защото по същество не са това темите и не това е начинът. Влиза в чужди компетенции и това не е установения законосъобразен начин за вземане на проба", коментира Десислава Христова.

Тя посочи, че по всички инхаус договори има аванси.

„Искахме да направим ревизия на проектите, защото доста от тях не са направени както трябва. Има една дълга сага. Стигна се дори до следствие и прокуратура. В последния ден, преди Караджов да ме махне, оставих официално писмо на колегите си – какво трябва да се продължи. Нищо не е разглеждано и нищо не се случи.

Не мога да се сърдя на хора, които не познавам, но с Шишков сме седели на една и сме били колеги. Имала съм му доверие. Първата задача от Комитова беше да се разглеждат свлачищата", посочи още Христова.

Какво още коментира тя - чуйте във видеото.