Държавата дължи над 130 милиона на фирмите, които работят по инхаус договори в строителството на АМ „Хемус“. Това са участници, които строят също и скоростния път Мездра – Ботевград. Въпреки това строителството продължава, но със забавени темпове, обяви регионалният министър Гроздан Караджов в предаването „Тази Неделя“.

Регионалния министър увери, че на фирмите изпълнители ще бъдат изплатени дължимите суми за свършената работа.

Изрази притесненията си обаче, че аванси за строителство вече са раздадени за места, на които още няма строителство, а ако договорите бъдат развалени държавата дължи и други 15% неустойки.

Средствата за магистрала „Хемус“ за тази година бяха умишлено оставени като нулеви, защото се очаква разрешение на заплетения казус с инхаус договорите, отбеляза министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.

По думите му държавата дължи над 130 милиона на фирмите, които работят по инхаус договори – това са участници не само в строителството на АМ „Хемус“, а и на скоростния път Мездра – Ботевград.

Работим върху вариант, при който да се трансформират тези договори от инхаус в истински строителни договори, отбеляза още регионалният министър. Инхаус договорите са със спорно законово състояние по неговите думи.

„Трябват ни истински строителни договори, при които изпълнителите, тоест строителните фирми, които и сега работят върху автомагистрала „Хемус“, ще носят гаранцията за построеното“, обясни министър Гроздан Караджов.

„Иначе в момента държавата си плаща, държавната фирма „Автомагистрали“ проформа се води изпълнител на строителството - тоест пак държавата носи всички гаранции за пътя. Един да работи и строи, а друг да носи гаранциите, и то това да сме пак ние данъкоплатците, не ми се струва изгодно и целесъобразно“, коментира той.

Според него всичко е много неприятно маскирано и не докрай юридически правилно. „Няма как да продължим по този юридически неиздържан начин да строим автомагистралата“, заяви Гроздан Караджов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!