От близо 3 години студентът Петър Пенев представя едни от най-легендарните събития от българската история и живота у нас в миналото по нов различен – цветен начин. Той създава фейсбук страницата "Отново в цвят", където публикува своите версии на архивните фотоси – с цвят.

"Започнах да се самообучавам по най-елементарния начин – с "Ютюб" и различни видове обяснения – гайдове, как се случва това. Направих 15 снимки – беше много зле в началото, но лека-полека усещах напредък в себе си. И си зададох въпрос "А тези снимки, които направих, какво да ги правя сега?"

Сега страницата му има десетки хиляди харесвания, а много хора му пишат, за да преработи и техни снимки от личния им архив.

За Петър обаче инициативата е само хоби, а обработката на всяка снимка зависи и от това в какво състояние е – "Колкото по-добър фотоапарат е използван, колкото по-добро качество на кадъра е налице, толкова по-голяма е възможността да я "оцветя" по-реалистично."

Според Петър в учебниците често липсват хубави снимки и така се къса нишката с историята за учениците, за които изображенията са изключително важни.

Бъдещият журналист определя националния празник като "ден за размисъл" – "Не защото следват избори, а защото все някога след него идват житейските и човешките избори, и трябва да си дадем сметка колко горди се чувстваме, колко надежда имаме като нация."

Вижте повече във видеото!