Обединените арабски емирства са седем. Управлявани са от шест фамилии, като най-голямото и важно емирство е Абу Даби. На второ място е Дубай. Именно там започва тази невероятна история – за никога неосъществил се бизнес, надежда за несъществуващо бащинство и арест, който ще отведе трима българи в затвора. След обвинения, които звучат страховито.

Юрий Байрактаров e брокер на недвижими имоти от Велико Търново. Шеста година той се намира в затвора „Ал Сaдр“ в Абу Даби. Осъден е на 10 години по дело за престъпления срещу националната сигурност на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Мъжът има право на кратки телефонни разговори два пъти седмично. Един от тях е с нашия екип.

„За зрителите на „120 минути“: аз съм Юрий Байрактаров от Велико Търново и съм в затвора в Абу Даби, Юнайтед Араб Емират. Моята история започна 2017 г., когато получих обаждане от жена, с която имах бизнес контакти в Дубай. С обещание за бизнес с добри очаквания ме накара да тръгна за Дубай. Тя ме накара да донеса два паспорта. Това беше идеята за пътуването, когато аз тръгнах – да ми ги даде човек и да ги предам на нея. Така и стана. Предадоха ми двата документа. Когато пристигнах на автогарата в Дубай бях арестуван автоматически на летището“, разказва българинът. 

Юрий Байрактаров
Снимка: btvnovinite.bg

Така Юрий се озовава зад решетките. По неговите думи – шест месеца е бил със завързани ръце и очи. И непрестанни разпити. В последствие разбира, че жената, която му обещала бизнес и го помолила да пренесе двата паспорта също била арестувана. Дни, преди да го повика в Дубай.

Жената, която според Юрий, го е извикала в Дубай, е Вилияна Янкова. В момента тя е в същия затвор в Абу Даби, осъдена по същото дело за престъпление срещу арабската държава.

„Нашата присъда е 10 години и ние сме излежали вече по затворническия календар 8 години, защото един месец се равнява на 22 дена и за това наистина постоянно пишем писма. От тука писмата ми стигат до прокурора и каквото зависи от прокурора те го  правят. Много Ви моля, ако може да ни се даде шанс отново да видим семействата си“, моли за помощ Янкова.

Вилияна Янкова
Снимка: btvnovinite.bg

Третият герой историята е Даниел Делчев – Дидо – бивш футболист и риалити звезда от родния ефир, чийто път към ареста тръгва от убеждението му, че е син на един от емирите. Той щял да му плати издръжка още от детството, което Даниел прекарал в дом за сираци у нас. Задържан е заедно с Вилиана в Дубай.

„Тя ми каза, аз познавам хора от местното правителство, като ти на един от тях много приличаш. Изсипаха се 20 коли и ни прибраха все едно най-големите престъпници със зрелище. Бях обвинен за опит за преврат и участие за преврат в Дубай“, разказва Дидо. 

Даниел Делчев
Снимка: btvnovinite.bg

Той прекарва 9 месеца в Емирствата, но не в палат, а в килия. В крайна сметка е освободен. Но положението на Виляна и Юрий е по-тежко.

След запитване на bTV от Министерството на външните ни работи потвърдиха за присъдите срещу българите, без да ни дадат отговор какви са били конкретните им обвинения. За две години нашите дипломати се срещнали 16 пъти с тях в затвора, но заради „лични данни“ в поисканата от нас информация не влязоха в конкретика.

„През декември 2018 г. са командировани висши дипломатически служители от Министерство на външните работи в Обединените арабски емирства за провеждане на срещи в МВнР и МВР, като са направени постъпки по разрешаването на казусите на двамата български граждани, но без успех“, гласи отговорът от МВнР.

Според всички интервюирани от нас, както и източници на bTV, запознати с делото, процесът в Абу Даби е приключил през 2018 г. и е засягал над 15 обвиняеми от различни националности. Тримата българи не са водещи в групата, но сред обвиненията им са били финансиране и уреждане на фалшиви документи за граждани, преследвани от Обединените арабски емирства. 

Две молби за помилване на осъдените към Обединените арабски емирства засега също нямат резултат, пишат от външното министерство. И добавят: „През 2022 г. е инициирана процедура по трансфер на г-н Байрактаров от компетентните български власти, но към момента няма получен отговор от Министерство на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства“.

Молбата за преместване на Юрий в България е задвижена с помощта на Министерството на правосъдието, което е потърсило за целта прокуратурата ни. Оттам съобщават за bTV, че работят по възможността за „трансфер по взаимност“, но няма яснота какво ще последва.

Междувременно двамата българи продължават да излежават присъдите си. Вилиана твърди, че управата на затвора е оценила „нейното добро поведение“. А Юрий все така не може да разбере защо лежи зад решетките.

Какво разказват близките на задържаните в Дубай българи – гледайте във видеото!