Лавина от сигнали за българи, които са подсъдими в Гърция за трафик на мигранти, след като колите им са купени или наети от каналджии. В някои от случаите престъпниците в схемите съвпадат.

Валентин Пантазиев е собственик на една от най-големите рентакар компании у нас. Негов бус наема през септември 2016 г. Мирослав Петков от Видин, по обясненията му – да вози техника. Няколко дни по-късно бусът е хванат с мигранти на влизане в Солун, а Петков е арестуван.

„Мирослав Петков... по мои данни е осъден ноември 2017 година, в момента е на свобода, нашите власти нямам информация да са го потърсили”, посочва Пантазиев.

При наемането на буса Мирослав бил придружен от Антон Марков – също от Видин. За него ви разказахме преди дни в bTV Репортерите. Именно Марков е наел друг бус, заловен с мигранти в Гърция отново през 2016 г. Взема го от друга рентакар компания, чийто собственик също сега без вина се оказва подсъдим.

Адресът на Марков по лична карта ни отведе в ромския квартал на Видин "Нов път", но се оказа фиктивен. Той е известен на МВР, лежал e в затвора за ДДС измами. Но разследващите твърдят, че сега не успяват да го открият.

Ние обаче се чухме с него по телефона. Твърди, че е тираджия в Германия: „Прекарвах мебели от Гърция… Нямам нищо общо със случая. Шофьорът е виновен”.

Собственикът на автомобилната фирма обаче е убеден, че става дума за голяма престъпна група. Задържаният автомобил на Валентин и към момента продължава да се движи в Гърция, според GPS данните. Загубите за фирмата заради случая са над 100 000 лева.

Сега фирмата не пуска коли за Гърция, а собственикът й не крие, че е понесъл тежко случилото се.

Към момента полицията и прокуратурата, и в България, и в Гърция, не търсят връзка между случаите. А престъпниците в схемите са на свобода.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!