Сериалът „Чернобил”, без да иска, извади наяве един от по-малко публичните ликвидатори на аварията в атомната централа.

Шумен отзвук в социалните мрежи предизвика статус на британската сценаристка Карла Мери Суит, която написа в профила си, че е разочарована от сериала, защото в него не участват чернокожи актьори. Следва вълна от критики и иронични забележки към авторката с поучения как трябва да чете повече, защото става дума за Съветския съюз.

Противно на всички очаквания обаче такъв човек съществува. Игор Хиряк е роден в Череповец, Волоградска област. Едва 19-годишен постъпва в казармата. Кой е той, зрителите ще видят в bTV Репортерите: „Дневниците на Чернобил".

,,Темата за Чернобил и за трагедията, за начина, по който се е взривил реакторът, е повдигана много пъти, но има неизказани истории на хората, които са живели там, които е трябвало да напуснат домовете си и работните си места‘‘, сподели Леда Цветкова, която е автор на филма в bTV Репортерите при гостуването си в „120 минути”.

На въпроса какво я е удивило, когато е започнала разследването си по темата, Леда каза: ,,Най-вече едно нещо, което се е повтаряло като мото и у нас, и в Русия – да не се казва нищо, темата да остане малко по-прикрита, като че ли, за да не се внася паника сред населението. Това беше нещо, което най-много ме изуми, трябвало е у нас да бъдат взети много елементарни мерки, за да бъде предпазено населението, това, обаче, като че ли не се е случило”.

„Имало е мерки, но за по-висшестоящите, това установих от двата филма, които направихме‘‘, коментира тя.

,,Сега ще видим различни хора, които са преживяли аварията. Също трима души, които са били там на туризъм, да го наречем, за да видим дали след едноименния филм, който повдигна много въпроси и разбуни духовете, има засилване на интереса към това място‘‘, разкри тя за филма, който е направила.